TANúKéNT HALLGATTA MEG A FőVáROSI NYOMOZó ÜGYéSZSéG VARGA JUDITOT

Tájékoztatás az úgynevezett Völner–Schadl-ügy nyomozásáról – ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót csütörtök délelőttre a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint kiderült, szerdán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség tanúként hallgatta ki Varga Juditot.

A sajtótájékoztatót Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője tartja. Az előzménye az a titokban rögzített hangfelvétel, amelyet kedden hozott nyilvánosságra Magyar Péter a Varga Judittal folytatott beszélgetéséről, és amelyen az hallható, hogy az ügyészségen manipulálták a Völner–Schadl-ügy iratait.

A főügyész a sajtótájékoztatón elmondta, kommunikációs csapdában van, mert folyamatban lévő ügyeket hagyományosan nem kommentálnak. A legnagyobb csapdában akkor érezte magát, amikor az egyik kollégája, aki a Völner–Schadl-ügyön dolgozott, azt kérdezte tőle, ugye nem fog magyarázkodni. Úgy látja, hogy a világ legtöbb ügyészsége büszke lehetne arra, hogy idáig eljuttatták az ügyet, éjt nappallá téve dolgoztak, előfordult, hogy hozzátartozók hoztak be fehérneműt, mert tényleg folyamatosan dolgoztak, heroikus munkát végeztek.

A főügyész leszögezte, nem fog magyarázkodni, a sajtótájékoztatónak pedig azokról kellene szólnia, akik dolgoztak az ügyön.

Olyan állítások, kérdések jelentek meg a sajtóban, amelyek kicsit megleptek. Jogvégzett emberek kérdezték, hogy a felvételek alapján indít-e vizsgálatot az ügyészség. Nyomozás van folyamatban, amit az ügyészség rendelt el. A hangfelvételek le lettek foglalva, a nyomozás folyamatban van

– tette világossá Fürcht Pál, hozzátéve, a most már közszereplőnek minősülő személy súlyos állításokat tett, voltak magánszemélyek, akik ezzel kapcsolatban feljelentést tettek, az ügyészség elrendelte a nyomozást. A nyomozás tart,

tegnap a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Varga Juditot tanúként hallgatta meg.

A főügyész hangsúlyozta, az ügyészség független, az az állítás is igaz, hogy a legfőbb ügyész nem ura az ügyészségnek, mert a törvények uralma érvényesül. A legfőbb ügyész vezeti a szervezetet, mögötte egy csapat áll, előkészítik a döntéseit, ezen az ügyészségen is mindenki kifejtheti az álláspontját, főügyészként ő sem uralja a Központi Nyomozó Főügyészséget. Vannak viták, de minden esetben az aktában ott van az ügy előadójának a véleménye. Fürcht Pál aláhúzta: minden adatnak nyoma kell legyen az aktában, az útja ezeknek nyomon követhető.

Tudjuk, ki „Tóni, Barbara és Ádám”

A főügyész hangsúlyozta, a bizonyítékok nem úgy keletkeznek, hogy kiesnek a szekrényből, hanem tanúkat hallgatnak ki, leplezett eszközöket alkalmaznak. A vádirat azt tartalmazza, amit az ügyészség bizonyíthatónak ítélt. Azok az adatok sem tűnnek el a süllyesztőben, amik nem támasztják alá a vádiratot. 

Bizonyítékok kitörléséhez nemcsak az iratokat, hanem az ügyészek memóriáját is törölni kellene.

Magyarország ügyészségén nincs olyan adat, ami a süllyesztőben eltűnt, minden egyes adatnak, iratnak nyomon követhetőnek kell lennie – tisztázta a főügyész. Fürcht Pál azt is elmondta, azért nem örülnek annak, hogy a nyomozás során iratok kerülnek ki a sajtóhoz, mert egy lehallgatási anyag sok olyan embert érint, aki egyrészt nem közszereplő, másrészt sokan automatikusan hitelt adnak annak, amit két személy mond egy harmadikról. A főügyész kitért arra is, a terhükre rótták, hogy nem tudják, ki az a „Tóni, Barbara és Ádám”.

De igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak

– mondta Fürcht Pál. Vizsgálták, de semmilyen 30 éves üzletről nem találtak nyomot, bűncselekményt megalapozó adatok nem jöttek elő.

A főügyész arra a kérdésre, hogy igazak-e a hangfelvételen hallhatók, leszögezte: folyamatban lévő nyomozásról van szó, de az ügyészséget egy külsős őrző-védő szerv védi, akiknek kötelező beírniuk, ha valaki belép. Ha valaki itt járt, az is kiderül, ha valaki nem, az is.

Az élő közvetítést Magyarország Ügyészségének Facebook-oldalán tudják követni.

Hangfelvétel került nyilvánosságra

Magyar Pétert az előző héten, szerdán hallgatták meg először tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, ahova jogi képviselői – többek között Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – is elkísérték.

Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

  • Schadl György „Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”.
  • A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. „Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudtam elmondani.”
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”. Magyar Péter kedd reggeli meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A hangfelvételt közzé is tette, annak leiratát itt olvashatja.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezután közleményben reagált a felvételre, ebben úgy fogalmaztak, hogy „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. Az ügyészség pedig „valamennyi, a felvételen és dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez”. Hozzátették, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

(Borítókép:  Varga Judit és  Magyar Péter 2021. szeptember 12-én.  Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

2024-03-28T09:20:03Z dg43tfdfdgfd