A FüLöP-SZIGETEK VáLASZLéPéST íGéRT A KíNAI PARTI őRSéG VíZáGYúZáSA UTáN

A Fülöp-szigetek elnöke, Ferdinand Marcos Jr. ellenintézkedés-csomagot jelentett be a kínaiakkal szemben, miután a múlt héten a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajót. Az elnök szerint nem keresnek konfliktust, de a „nemzetközi szövetségeseik” már felajánlották a segítségüket.

A Fülöp-szigetek kormánya „ellenintézkedés-csomaggal” fog válaszolni a kínai parti őrök és hadihajók „agresszív és veszélyes támadásaira” – jelentette be ifjabb Ferdinand Marcos elnök csütörtökön Manilában.

A lépések arányosak, szándékosak és észszerűek lesznek a nyílt, rendhagyó és törvénytelen, valamint kényszerítő, agresszív és veszélyes támadásokkal szemben, amelyeket a kínai parti őrség és haditengerészet ügynökei követnek el

– közölte az elnök, de nem osztott meg további részleteket a tervezett lépésekkel kapcsolatban.

„Egyetlen nemzettel sem keressük a konfliktust” – írta Marcos az X-en, hozzátéve, hogy mindezek ellenére a Fülöp-szigetek lakói nem fognak gyáva módon csöndben maradni.

AZ MTI szerint az elnök azt is kifejtette, hogy „nemzetközi szövetségesei” fölajánlották segítségüket az ország szuverenitásának megtartásához.

A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Vu Csian kijelentette, hogy a Fülöp-szigetekiek felelősek a konfliktus eszkalációjáért, és a Kína szuverenitását veszélyeztető félrevezető információkat terjesztenek.

A Fülöp-szigetek egyre messzebb téved egy veszélyes ösvényen. A kínai oldal nem fogja engedni, hogy a Fülöp-szigetekiek akaratuk szerint cselekedjenek

– közölte Vu. „Jogos, határozott és visszafogott tettekkel reagáltunk. A Fülöp-szigeteki oldalnak be kéne látnia, hogy a provokációkkal csak többet ártanak saját maguknak, mint használnak, és a külföldi támogatással nem mennek semmire” – tette hozzá a szóvivő.

Múlt hét szombaton a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy civil hajót, amely ellátmányt szállított a Second Thomas-zátonynál állomásozó katonák számára. Az incidens miatt a hajó megrongálódott, és legénységének néhány tagja is megsérült. Az ügy kapcsán a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium hétfőn bekérette a kínai nagykövetség ügyvivőjét.

Kína csaknem az egész Dél-kínai-tengert saját felségterületének tekinti, beleértve a Second Thomas-zátonyt is, amely a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetén belül található.

2024-03-28T13:43:19Z dg43tfdfdgfd