A MAGYAR EMBEREK FELE TöBB MINT EGY éVTIZEDE NEM éREZTE MAGáT BOLDOGNAK

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy gazdasági és politikai okok miatt évről évre némi visszaesés tapasztalható abban, hogy mennyire érzik magukat boldognak az emberek. A felmérés arról is írt, hogy a magyar emberek fele 13 éve érzi magát folyamatosan boldogtalannak.

Az Ipsos kutatásában – amelyet a 24.hu szemlézett – arról ír, hogy ugyan az emberek összességében boldogabbnak érzik magukat, mint a világjárvány csúcspontján, de kevésbé boldogok, mint a 2010-es évek elején. Most 71 százalékuk tartja magát boldognak, ami magasabb arány, mint a 2020. augusztusi 63 százalékos érték, de alacsonyabb, mint a 2011-es 77 százalékos.

Ha a hosszú távú tendenciákat nézzük, 2011 óta Törökországban csökkent a legnagyobb mértékben a boldog emberek száma a beszámolóik szerint (30 százalékpontos csökkenés), míg Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben (7 százalékpontos növekedés).

Idén is Hollandia a világ legboldogabb országa (85 százalék), amit szorosan követ Mexikó (83 százalék). A skála másik végén áll Magyarország és Dél-Korea (48 százalék), itt élnek a legkevésbé boldog emberek. Míg a magyarok fele 13 éve folyamatosan boldogtalannak vallja magát, addig Dél-Koreában 2011 óta zuhan meredeken a boldogságszint.

A család és a barátok azok az aspektusai az emberek életének, amelyekkel a legelégedettebbek, az országuk politikája és gazdasága, valamint a saját személyes pénzügyi helyzetük pedig az a terület, ahol a legalacsonyabb az elégedettség.

Még az olyan boldog országokban is, mint Hollandia, ezek a felhők ott lebegnek a fejek felett. A hollandok közül majdnem minden harmadik elégedetlen az országa társadalmi és politikai helyzetével, míg kicsivel több mint felük azt mondja, hogy elégedetlen a hollandiai gazdasági helyzettel.

Magyarországon azonban sokkal rosszabb a helyzet: csak 19 százalék mondta, hogy jól mennek a dolgok az országban,

valamint ugyanilyen alacsony arányban elégedettek a magyarok a gazdasági helyzettel is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalabbak az idősebbekhez képest kisebb valószínűséggel mondják azt, hogy urai az életüknek. A baby boomerek 76 százaléka érez így, míg a Z generáció tagjainak csak 65 százaléka. A Z generáció a többi generációhoz képest elégedetlenebb a mentális egészségével is.

Ötből majdnem négyen (78 százalék) elégedettek az iskolai végzettségükkel, bár a magasabb végzettségűek lényegesen elégedettebbek, mint az alacsony végzettségűek (86 százalék kontra 65 százalék). A legtöbben (73 százalék) elégedettek a munkájukkal, a magasabb jövedelmű háztartásokban élők pedig elégedettebbnek mondják magukat (79 százalék), mint az alacsonyabb jövedelműek (63 százalék).

Az Ipsos a közvélemény-kutatást 2023. december 22. és 2024. január 5. között végezte internetes felületen 23 269 ember bevonásával, 30 országban. A minták 2000, 1000 vagy pár száz főből álltak. Az eredmények 17 országban (Magyarországon is) reprezentatívnak tekinthetők.

2024-03-29T13:02:42Z dg43tfdfdgfd