A REPUBLIKáNUSOK NEM AKARJáK, HOGY BIDEN éPíTSE úJJá A BALTIMOREI HIDAT

Biden elnök már kedden bejelentette, hogy a szövetségi kormány „megmozgat eget és földet”, hogy újjáépítse a hidat. Az összeomlás káoszba sodorta a keleti parti hajózást, leállt Baltimore kikötője, és megszakad az Interstate 695 szövetségi autópályagyűrű forgalma is.

A kedd hajnali katasztrófa során a kulcsfontosságú híd 2 másodperc alatt összeomlott teljes hosszúságában. Eddig hat halálesetet regisztráltak hivatalosan. A baleset előtt árramforrásokat vesztő hajó vizsgálata még hetekig eltarthat. 

Az emberi veszteségeken túl a katasztrófa gazdasági következményei is rendkívül súlyosak. A lezárásnak pusztító hatásai lesznek a városra, ahol a kikötőt főleg gépkocsik és élelmiszerek behozatalára, valamint szénexportra használják. 

Maryland állam adatai szerint 850,000 személyautó és teherautó importja zajlott a területen, és naponta mintegy harmincezer jármű haladt át a hídon. A kikötő 15,000 munkahelyet támogat.

A romokat még el sem takarították, de a politikai vita máris kirobbant

Dan Meuser, Pennsylvania 9. kerületének republikánus képviselője csütörtökön hevesen bírálta Biden elnököt, amiért ígéretet tett arra, hogy a szövetségi kormány kifizeti a Francis Scott Key híd pótlását. „Felháborító volt, hogy Biden ebben a tragédiában is  szövetségi alapokat akar felhasználni” – mondta Meuser a Fox Newsnak adott interjújában. „Az első reakciója, és őszintén szólva az egyetlen reakciója, általában a költekezés.”

A képviselő azt javasolja, hogy a szingapúri kormánytól hajtsanak be pénzt, ahol a katasztrófát előidéző MV Dali nevű konténerhajót bejegyezték, vagy pedig a hajózási társaság biztosítását használják fel. „Nem választhatjuk mindig a könnyebb utat, és költhetjük az adófizetők pénzét. Az elnöknek nincs saját gondolata, csak a pénzszórás.”

Biden keddi ígérete szerint a kormány megad Baltimore-nak „minden szövetségi erőforrást, amelyre szükségük van a vészhelyzeti reagáláshoz”, és hozzátette, hogy „együtt építjük újjá azt a kikötőt. Elvárom, hogy a Kongresszus támogassa erőfeszítésemet. Ez eltart egy ideig, de Baltimore lakossága számíthat ránk, amíg újra meg nem nyitják a kikötőt és újjáépítik a hidat” - mondta a Fehér Házban.

Egyelőre még nincs pontos szám arról, hogy mennyibe kerülne egy új híd, és mennyi ideig tartana a megépítése

Szövetségi tisztviselők szerdán azt mondták a marylandi vezetőknek, hogy költségek elérhetik a 2 milliárd dollárt is – jelentette a Roll Call.

Pete Buttigieg közlekedési miniszter szerdán azt közölte, hogy a szövetségi kormány mintegy 950 millió dollárnyi forrással rendelkezik vészhelyzeti felhasználásra, ami azt jelenti, hogy kongresszusi intézkedésre lenne szükség a híd költségeinek teljes fedezéséhez. Az első jelek szerint a republikánusok erre nem hajlanak.

Addig is az amerikai hadsereg utász és hidász alakulatainak 1,100 embere dolgozik a roncsok eltakarításán és a meder tisztításán.

2024-03-29T06:57:29Z dg43tfdfdgfd