AZ EGYESüLT ÁLLAMOK KEMéNY VáLASZT ADOTT IRáN TáMADáSáRA

Az Izrael elleni hétvégi iráni támadás miatt az Egyesült Államok új szankciókat vezet be az országgal szemben. A Fehér Ház egyeztet a G7-országokkal és más partnerekkel egy „átfogó válasz” érdekében, a részleteket az elkövetkező napokban ismertetik.

Az Egyesült Államok új szankciókat vezet be Irán ellen, amelyek az ország rakéta- és drónprogramját célozzák az Izrael elleni hétvégi támadás után, amely azzal fenyegetett, hogy a Közel-Keletet szélesebb körű konfliktusba taszítja.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden azt mondta, hogy a szankciókat „az elkövetkező napokban” ismertetik, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok egyeztet a G7-országokkal és más partnerekkel egy „átfogó válasz” érdekében – írja a Bloomberg.

„Habozás nélkül folytatni fogjuk a fellépést a szövetségesekkel és partnereinkkel a világ minden táján, valamint a Kongresszussal együttműködve annak érdekében, hogy az iráni kormányt felelősségre vonjuk rosszindulatú és destabilizáló cselekedeteiért” – mondta Sullivan közleményében.

Az Egyesült Államok szankciókat jelent be az Iszlám Forradalmi Gárdát és az iráni védelmi minisztériumot támogató szervezetek ellen, és elvárja, hogy szövetségesei is kövessék.

Irán hétvégi drón- és rakétatámadása Izrael ellen nem okozott halálos áldozatokat vagy komoly károkat, az izraeli védelmi rendszerek – kiegészítve amerikai, brit és francia katonai védelemmel – a támadó eszközök zömét elfogták.

Április 15-én, hétfőn az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta, hogy a szövetségesek válasza megmutatja az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, miközben önmérsékletre intett és megpróbálta megakadályozni a konfliktus eszkalálódását. Az Izrael és Irán közötti feszültség fokozódott az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorista szervezetnek nyilvánított Hamász október 7-i támadása óta. Jake Sullivan elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is dolgozik a légi és rakétavédelmi rendszerek integrálása érdekében a Közel-Keleten, hogy szembeszálljon Irán drónprogramjával.

(Borítókép: Tüntetést tartanak az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadások támogatására 2024. április 15-én, Teheránban, Iránban. Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images)

2024-04-17T06:20:05Z dg43tfdfdgfd