BUDAPESTEN úGY VISZIK AZ ELSő LAKáSOKAT, MINT A CUKROT

Megduplázódott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban. Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján.

Az idei év eleje hozta meg igazi trendfordulót a lakáspiacon – közölte a Duna House. Az ingatlanhálózat ügyfeleinek 29 százaléka a fővárosi lokációt választotta, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket.

Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10 százalékos önerő lehetősége, valamint esetlegesen a csok plusz és a hozzátartozó részleges tartozáselengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során

– mutatott rá a Duna House.

Folyamatos az  érdeklődés az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt. Az országos szinten az idei év első negyedévében a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7 százalékos arányban voltak jelen az ügyfelek által igényelt csok plusz által kínált kedvezményes konstrukciók. A fővárosi hitelfelvételek 14,4 százalékban szerepelt a kedvezményes hitel, ezen belül 48,7 százalékkal a kétgyermekes változat volt a leggyakoribb – összegezte a közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

26 százalékra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között

A vevők egy százalékkal kevesebbet, 42,5 millió forintot költöttek ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten.

Az idei év első negyedévében a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötödére szerződtek a vevők első lakásukra, amelyek országos átlagban 72 négyzetméteresek voltak, és 35,6 millió forintos vételárral keltek el.

Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26 százalékban voltak jelen, ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással 80 négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

  • Azok, akik kisebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, 39,9 millió forintból 55 négyzetméteres fővárosi panellakást vásároltak. 
  • A Pest vármegyei lokációt előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők. Első ingatlanukra 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan, és 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak.
  • A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót. A szerződők 8 százaléka vett itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant 29,4 millió forintért.

A legtöbben, 24-24 százalékban 20 év alattiak, valamint 30–40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során. „Nemcsak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe, de a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok támogatják a csok pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését is” – hangsúlyozta Benedikt Károly.

2024-04-16T14:56:22Z dg43tfdfdgfd