BáRKI KAPHAT LEVELET: NAPLóT KELL VEZETNIE AZ IDőBEOSZTáSáRóL, CSERéBE KAPUNK VALAMIT

A KSH a megszerzett információk alapján megtudhatja, milyen hatást gyakoroltak az egyének időfelhasználására az elmúlt 15 év társadalmi-gazdasági változásai. A kutatásban részt vevők ajándékutalványt kapnak.

Időmérleg-felvételt indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatfelvétel az ország 264 települését érinti − jelentette be közleményében a hivatal. A felmérés 2024. április 8. és 2025. április 7. között zajlik.

A statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott résztvevőket postai felkérőlevélben értesíti a hivatal. A felvétel során közel 40 ezer személyt kérnek fel a kutatásban való részvételre, amely önkéntes és anonim. A kérdőívet kitöltők ajándékutalványt kapnak

– értesít a KSH a közleményében, amelyet az Economx vett észre. A felmérés célja, hogy részletes, térben és időben összehasonlítható adatokat szolgáltasson a népesség időfelhasználásáról. A felvételből szerzett információk alapján megtudhatjuk, milyen hatást gyakoroltak az egyének időfelhasználására az elmúlt 15 év társadalmi-gazdasági változásai.

Naplót kell kitölteni

A kutatással kapcsolatban több célt is megnevezett a KSH:

  • naprakész adatokkal segítse a családpolitikai döntések megalapozását;
  • támogassa a munkaidő szabályozását célzó politika kialakítását;
  • információt szolgáltasson az utazási célokról és módokról;
  • betekintést engedjen a kulturális és szabadidős tevékenységek alakulásába;
  • segítse a nemzeti számlákhoz kötődő fejlesztési munkákat,
  • ezen belül elsősorban a háztartások keretében végzett termeléssel kapcsolatban.

Az adatfelvételt nemzetközi módszertani ajánlásokat követve végzi a KSH.

A felvétel során a válaszadóknak a társadalmi-gazdasági adatokat tartalmazó háttérkérdőíven túl egy naplót is szükséges kitölteniük, amelyben egy adott napon elvégzett valamennyi tevékenységüket tételesen rögzíteniük kell

– jelezték a kommünikében. A válaszadás online önkitöltéssel, illetve kérdezőbiztos közreműködésével, személyes kikérdezés keretében is lehetséges. A kutatásban részt vevők ajándékutalványt kapnak. Az interneten önállóan válaszolók részére 10 ezer forint értékű vásárlási utalványt, a kérdezőbiztos közreműködésével személyesen vagy telefonon válaszolók részére a sikeres interjút követően 5 ezer forint értékű vásárlási utalványt postáz a KSH.

2024-03-27T11:44:37Z dg43tfdfdgfd