DRáMAIAN NőTT AZ ONLINE ZAKLATáSOK ARáNYA A FIATALOK KöRéBEN

A jelentés szerint, bár a zaklatás általános tendenciái 2018 óta stabilak maradtak a régióban, az online zaklatások száma aggasztóan emelkedett. A szerzők úgy vélik, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a fiatalok egyre inkább digitálisan, nem pedig személyesen érintkeznek egymással. Ez az arány öt év alatt 12%-ról 15%-ra emelkedett, és ugyanannyi fiú és lány esik áldozatul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányában 44 ország és régió serdülőkorúak körében tapasztalható zaklatási és kortársak közötti erőszakos viselkedésminták vizsgáltak. Az átfogó nemzetközi jelentés több mint 279 000 fiatal adataira támaszkodik

Míg az iskolai zaklatás általános tendenciái 2018 óta stabilak maradtak, a cyberbullying növekedett, ami potenciálisan mélyreható hatással lehet a fiatalok életére.

Kiberbántalmazás - a serdülők 15%-a (körülbelül minden hatodik) tapasztalt már kiberbántalmazást, és az arányok szorosan megegyeznek a fiúk (15%) és a lányok (16%) között. Ez 2018-hoz képest növekedést jelent, a fiúk esetében 12%-ról 15%-ra, a lányok esetében pedig 13%-ról 16%-ra.

Cyberbullying: növekvő aggodalom

Az internetes zaklatás egyedi kihívások elé állítja a serdülőket, mivel az iskola kapuján túl az otthonuk és a magánéletük vélt biztonságára is kiterjed. Mivel a serdülők egyre több időt töltenek az interneten, ezek a számok rávilágítanak arra, hogy sürgősen szükség van a pedagógusok, szülők, közösségi vezetők és politikai döntéshozók bevonásával beavatkozásra a digitális írástudás és biztonság előmozdítása érdekében."

E kihívások fényében Dr. Joanna Inchley, a HBSC tanulmány nemzetközi koordinátora hangsúlyozza: "A digitális világ, miközben hihetetlen lehetőségeket kínál a tanulásra és a kapcsolatteremtésre, olyan kihívásokat is felerősít, mint a cyberbullying. Ez átfogó stratégiákat igényel fiataljaink mentális és érzelmi jólétének védelmére. Alapvető fontosságú, hogy a kormányok, az iskolák és a családok együttműködjenek az online kockázatok kezelésében, biztosítva, hogy a serdülők számára biztonságos és támogató környezet álljon rendelkezésre a boldoguláshoz."

"Ez a jelentés mindannyiunk számára figyelmeztetés, hogy foglalkozzunk a zaklatással és az erőszakkal, bárhol és bármikor is forduljon elő" - jelentette ki Dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. "Mivel a fiatalok naponta akár hat órát is online töltenek, a zaklatás és az erőszak arányában bekövetkező kis változások is mélyreható hatással lehetnek ezrek egészségére és jólétére. Az önkárosítástól az öngyilkosságig láttuk, hogy a cyberbullying minden formája milyen pusztító hatással lehet a fiatalok és családjaik életére. Ez egyszerre egészségügyi és emberi jogi kérdés, és fel kell lépnünk, hogy megvédjük gyermekeinket az erőszakkal és a károkozással szemben, mind offline, mind online."

2024-03-27T11:38:16Z dg43tfdfdgfd