EGY EZERTONNáS DARU IS BALTIMORE-BA éRKEZIK, HOGY SEGíTSEN A HíDOMLáS UTáNI TAKARíTáSBAN

Maryland állam demokrata kormányzója, Wes Moore felvázolta, hogy milyen terv alapján takarítanák el a baltimore-i híd maradványait.

Moore elmondta, hogy nem lesz könnyű dolguk, mivel a konténerszállítóra jelenleg 3-4 ezer tonnányi acél nehezedik. Ráadásul a folyó vize sötét, a vízben lévő törmelék pedig olyan sűrű, hogy a búvárok csak pár méterre látnak el.

Pénteken Baltimore-ba érkezik a keleti part legnagyobb daruja, egy ezertonnás szerkezet, ami segít majd a törmelék kiemelésében. Szombaton egy másik, 400 tonnás daru is csatlakozik majd a művelethez. A szakembereknek addig ki kell találniuk, hogyan vágják darabokra a híd maradványait, hogy a daruk fel tudják őket emelni.

Moore elmondta, hogy a baleset miatt átmenetileg munkanélkülivé vált embereknek is segíteni akarnak. Maryland állam eddig 60 millió dollár gyorssegélyt kapott a szövetségi kormánytól, de az újjáépítés valószínűleg drágább lesz, így újabb segélycsomag érkezhet a Fehér Házból.

A Patapsco folyón átívelő Francis Scott Key Bridge kedd hajnalban omlott össze, miután az egyik pillérének ütközött egy meghibásodott konténerszállító. Az összeomlott hídról nyolc ember a vízbe zuhant, közülük kettőt sikerült kimenekíteni, egyikük már el is hagyhatta a kórházat. Négy áldozat holttestét már megtalálták, kettő embert azonban még nem.

A Francis Scott Key Bridge összeomlása miatt le kellett állítani Baltimore kikötőjének forgalmát. Ez az Egyesült Államok keleti partjának egyik legfontosabb csomópontja. A hidat 1972-ben kezdték építeni, és 1977-ben adták át a forgalomnak. Hossza 2632 méter volt, a becslések szerint évente 11,5 millió jármű kelt át rajta.

(via BBC)

2024-03-29T08:00:39Z dg43tfdfdgfd