EGY NéMET LAP SZERINT ORBáN VIKTOR GYAKORLATILAG PUTYINT HELYETTESíTI AZ EU-BAN

Éles kritikát írt Orbán Viktorról a Frankfurter Rundschau című német lap újságírója. Ulrich Krökel szerint a magyar miniszterelnök azokat az ideológiai gondolatokat közvetíti az Európai Unióban, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök is vall.

A cikk elején a szerző felidézi Orbán Viktor 1989-es beszédét, amelyben Moszkvát bírálta. Szabadságot, demokráciát és a szovjet hadsereg azonnali kivonását követelte a Hősök terén a fiatal politikus, emlékezteti az olvasókat Ulrich Krökel. „A hajdani karcsú diákból mára egy szedett-vedett ember lett, aki lényegében mindent elért” – teszi hozzá a publicista.

Ulrich Krökel ezután leírja, hogy Magyarország Orbán Viktor első kormányzati ciklusa alatt lépett be a NATO-ba. „Ezután azonban Orbán Viktor politikailag a felismerhetetlenségig megváltozott” – vélekedik az újságíró.

Záporoztak a kritikák a kormányfőre

Kiemeli, hogy amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár idén áprilisban Kijevbe utazott, és azt mondta, hogy Ukrajnának a NATO-ban van a helye, a magyar miniszterelnök értetlenkedésének adott hangot. Ulrich Krökel szerint politikai fordításban ez a következő jelenti: „Soha! Velem nem”.

A publicista ezt követően jelenti ki, hogy szerinte Orbán Viktor gyakorlatilag Vlagyimir Putyin orosz elnök helyetteseként lép fel az EU-ban.

A magyar kormányfő az ukrajnai invázió első napjától kezdve ott fékezte Brüsszel szankciós politikáját, ahol csak tudta, különösen az energiaszektorban. Orbán Viktor hónapokig nemet mondott a tervezett olajembargóra, mielőtt beadta a derekát. Külügyminiszterét Moszkvába küldte, hogy tárgyaljon a további gázszállításról. Nem sokkal később zöld utat adott a paksi atomerű bővítésére – sorolja.

Ulrich Krökel itt nem fejezi be. „Orbán Viktor más területeken egyáltalán nem ismer kompromisszumot. Például még mindig megakadályozza a Kirill moszkvai pátriárka elleni uniós szankciókat. Az orosz ortodox egyház feje nem csak a háborút támogatja. Megtapsolja Vlagyimir Putyin ideológiai indoklását is, mely szerint a szláv testvérországnak nincs önálló kultúrája. Nehéz nem észrevenni Orbán és Putyin közelségét a bemutatott keresztény-konzervatív ideológiában” – teszi hozzá.

A német kiadvány hasábjain a szerző úgy fogalmaz, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az illiberálisok pártján áll, és ezen hitvallás szempontjából közel állnak egymáshoz.

Orbán Viktor számára az emberi jogok, a hatalmi ágak szétválasztása és a sajtószabadság ma már zavaró tényezők a hatalomhoz való ragaszkodásában

– zárta gondolatait Ulrich Krökel.

Az Index figyelemmel kíséri az ukrajnai háború legfontosabb történéseit, keddi percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

 (Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / Getty Images)

2023-06-06T14:04:46Z dg43tfdfdgfd