EGY NéMET SZAKBIZOTTSáG LEGALIZáLNá AZ ABORTUSZT AZ ELSő TRIMESZTERBEN

A kormány által kinevezett szakértői bizottság felszólította Németországot, hogy legalizálja a terhesség megszakítását az első 12 héten belül. A kormány nem köteles követni a bizottság tanácsait és a miniszterek is visszafogottan nyilatkoznak, az ellenzéki konzervatívok azonban azt ígérik, alkotmánybírósághoz fordulnak, ha módosítják az abortusztörvényt.

A nyugat-európai országban az abortusz általában véve illegális, vannak azonban kivételek. Például egy nőt nem büntetnek azért, ha úgy dönt, hogy az első 12 héten belül megszakítja a terhességét, ha előtte hivatalos orvosi konzultáción vesz részt. További kivételek közé tartozik a nemi erőszak esete, vagy amikor a nő élete veszélyben van. Más szóval, bár az abortuszok elméletileg illegálisak, általában nem üldözik őket.

Egyes esetekben vádat emelnek az orvosok vagy a klinikák ellen, és a nőket néha kihallgatja a rendőrség, ami traumatikus lehet. Ennek a jogi bizonytalanságnak az eredménye, hogy egyes klinikák és orvosok vagy nem hirdetik meg a szolgáltatást a honlapjukon, vagy a büntetőeljárástól való félelem miatt egyáltalán nem hajlandók abortuszt végezni.

Egyes nők arról számolnak be, hogy a terhességmegszakítással kapcsolatos szolgáltatások nem vagy alig érhetők el, különösen a vidéki területeken. A liberalizációért kampányolók szerint mindez tovább növeli az abortuszt övező megbélyegzést, és szükségtelenül megterhelővé teszi az amúgy is nehéz helyzetet a nők számára. Az olyan akadályok, mint például a terhességmegszakítás előtti vigasztalás megtalálása és megszervezése, azt eredményezik, hogy az abortuszra néha később kerül sor.

A nőknek az abortuszért magánúton kell fizetniük.

A beavatkozás nem tartozik bele a drága, kötelező egészségbiztosítás által nyújtott egészségügyi ellátásba, amelyet Németországban minden embernek fizetnie kell.

A visszásságok tisztázása érdekében Németország baloldali vezetésű kormánya egy évvel ezelőtt független, tudományos szakértőkből álló bizottságot hozott létre, hogy javaslatot tegyen a rendszer reformjára – írja a BBC.

Hétfőn közzétették 628 oldalas jelentésüket, amelyben azt javasolják, hogy az abortuszokat az első 12 héten belül engedélyezzék.

Liane Wörner, a bizottságot vezető jogász hétfőn Berlinben kijelentette, hogy a korai stádiumban történő abortuszok illegális fenntartása az alkotmány, az emberi jogok és az európai jog alapján „már nem tartható”. Most tehát felmerül a kérdés, hogy liberalizálják-e az abortuszokra vonatkozó törvényt Németországban.

A kormány nem köteles követni a szakértői bizottság tanácsait, és a miniszterek eddig visszafogottan osztották meg véleményüket.

Az ellenzéki konzervatívok azonban nem fogják vissza magukat, és azzal fenyegetőznek, hogy a törvény módosítása esetén az alkotmánybíróság elé viszik a kérdést. A jobboldali képviselők szerint a kormány kultúrharcot indít az abortuszjogokért, hasonlóan a más országokban folyó heves vitákhoz.

Ha kultúrharcot akarnak vívni, akkor vívják velünk

– jelentette ki Beatrix von Storch, a szélsőjobboldali AfD frakcióvezetője. Scholz kancellár balközép szociáldemokrata SPD pártjának vezetői eközben felszólították a jobboldaliakat, hogy kerüljék a polarizáló és uszító kifejezéseket.

Ez senkinek sem segít

– mondta Katja Mast, az SPD frakcióvezető-helyettese. Németországnak eddig többnyire sikerült elkerülnie az abortuszjogok heves bal-jobb polarizálását, mint amilyenre sok más országban, például Lengyelországban vagy az Egyesült Államokban volt példa. A hétvégén Münchenben mindkét oldalról voltak tüntetések, ám a demonstrációk kisebbek voltak és békésen zajlottak.

A BBC cikkében megjegyzi, hogy Németországban 2025-ben parlamenti választások lesznek. Ez azt jelenti, hogy nem valószínű, hogy lesz elég idő az abortusztörvény megváltoztatására, tekintve a kérdés bonyolultságát, de arra biztosan lesz elég idő, hogy vitatkozzanak róla, majd átpolitizálják a kérdést.

2024-04-16T05:31:59Z dg43tfdfdgfd