FERENCZ ORSOLYA űRBIZTOS üL BE BAJKAI ISTVáN HELYéRE

Kedden kiadta Ferencz Orsolyának az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden. A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 21. helyén mandátumot szerző Bajkai István április 22-én elhunyt.

Ferencz Orsolya nem csak a külügy űrkutatásért felelős miniszteri biztosa volt eddig, hanem a VIII. kerületben egyéni képviselőként is dolgozott. Az utóbbit fel kell adnia, de a Fidesz nemrég úgy módosította a választási törvényt, hogy már ne kelljen időközit tartani a kerület 11. számú választókerületében.

A listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek az elhunyt képviselő helyére a fideszes pártlista 58. helyén szereplő Ferencz Orsolyát jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére. Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amiben kiadta Ferencz Orsolyának az országgyűlési mandátumot. (via MTI)

2023-06-06T18:56:50Z dg43tfdfdgfd