FOGOLYCSERE: UKRáN HADIFOGLYOK TéRHETTEK HAZA

Kijev és Moszkva hadifogolycserét hajtott végre. 106, többnyire Bahmutnál fogságba esett ukrán katona, köztük 8 tiszt térhet haza – közölte Andrij Jermak ukrán elnöki főtanácsadó.

A hosszú ostromban teljesen elpusztult kelet ukrajnai várost az orosz egységek elfoglalták, bár ukrán közlés szerint csapataik még tartják magukat egy szűk területen.

Az ukrán elnök elmondta; „a 106 katona közül sokakról semmit nem tudtak, eltűntnek tekintették őket. De mi megtaláltuk, hazahoztuk őket. Nyolc tisztet, 98 katonát és őrmestert. ... Mindenkinek, aki a frontvonalon van, emlékeznie kell erre: minél több orosz foglyot ejtünk, annál több emberünket fogjuk visszahozni".

A szabadult ukrán hadifoglyok egy amerikai zászlóval takart koporsót is vittek magukkal.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy Bahmutban elesett amerikai és török állampolgárok holttestét adták át. Prigozsin egy videót is közzé tett, amelyen két fakoporsó mellett áll. Az egyiken amerikai, a másikon török zászlóval. Prigozsin szerint az amerikai harc közben esett el, a két török állampolgár pedig egy összeomlott épület romjai alatt halt meg Bahmutban.

Közben Aljakszandr Lukasenka elnök bejelentette, hogy megkezdődött néhány orosz taktikai atomfegyver átszállítása Oroszországból Belarusz területére.

Az orosz elnök szerint ez nem sérti a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményeket.

Washington és a NATO szerint “ez veszélyes és felelőtlen lépés.”

2023-05-26T05:08:25Z dg43tfdfdgfd