FORRADALMI MEGOLDáSNAK HITTéK, KATASZTRóFA LETT A VéGE: EZ TöRTéNT, MIUTáN SZEMETET DOBTAK EGY VULKáNBA

Jelenleg nagyjából 2,12 milliárd tonna szemetet termelünk a Földön egy év alatt. Nem csoda, hogy a kutatók folyamatosan próbálnak olyan megoldásokat találni, amelyek segítségével környezetkímélő módon megsemmisíthető vagy újrahasznosíthatóvá tehető ez a rengeteg hulladék. Az utóbbi időben például többekben felmerült, hogy miért ne hajítsuk le egy izzó vulkánba a szemetet, hiszen az azonnal porrá lenne. A felvetés ugyanakkor sokkal bonyolultabb ennél, nem mellesleg több sebből vérzik.

Először is megfelelő vulkánt kellene találni, ugyanis a Földön jelenleg aktív 1500 tűzhányó közül csak bizonyos típusok felelnének meg erre a célra. Azok a fajták, amelyek csak lassan törnek ki és lávatavakkal rendelkeznek. Ehhez képest az aktív vulkánok többségét a heves kitörésekről ismert rétegvulkánok teszik ki. Ha azonban találnánk is megfelelő tűzhányót, ennyi szemét elszállítása a nehezen megközelíthető hasadékokhoz nemcsak eszméletlenül drága, de eszméletlenül környezetszennyező is lenne. Mindettől függetlenül etióp kutatók még 2002-ben tesztelték az elméletet és 30 kilogramm szemetet hajítottak egy lávatóba.

Az eredmény szó szerint kirobbanó volt, ugyanis ha az izzó, instabil lávatóba valamilyen alacsonyabb hőmérsékletű anyag, például szemeteszsák kerül, túlnyomás keletkezik és számos savas robbanás megy végbe.

Elég azokra a szikladarabokra gondolni, amelyek Hawaiin estek bele egy vulkánba, ami hatalmas, 85 méter magasba szökő lávakitörésekhez vezetett. Nagyobb mennyiségű szemét feltevések szerint ugyanezt okozná.

A szemét vulkánokban való elégetésével a légszennyezés is példátlan mértékű lenne, hiszen a hulladék szűrő nélkül égne el, valamint egyes ember alkotta anyagok még a magmában sem bomlanának le. Ebből kifolyólag ezek a szemétmaradékok egy kitörés alkalmával a lávával együtt törnének felszínre, beszennyezve a környező területeket. 

(LADBible)

(Borítókép: Vulkán. Illusztráció: Getty Images)

2024-05-07T17:00:51Z dg43tfdfdgfd