FREDDY: A CIKLON, AMELY TöBB MINT EGY HóNAPIG TARTOTT

A legvadabb képzeletet is felülmúlja az a látvány, amit most Malawi, Madagaszkár és Mozambik nyújt: a három afrikai államot brutálisan letarolta a Freddy névre keresztelt trópusi ciklon. Az ítéletidő halálos áldozatainak száma 400 felett jár, de a tényleges szám várhatóan ennél jóval magasabb, hiszen rengetegen eltűntek. Emberek ezreinek otthona vált a földdel egyenlővé. A Freddy a valaha volt, leghosszabb ideig pusztító vihar a déli féltelkén - ha nem az egész világon.

A korábban zöld, kisvállalkozásoktól nyüzsgő területeket most iszapos sár borítja, amelyben az eltűnteket keresik a túlélők. Azon kevesek, akiknek úgy-ahogy épen maradt a háza, a mezőgazdasági szerszámai, most kapával, lapáttal fésülik át a romokat, a törmeléket, holttestek után kutatva. Az időjárás még mindig nem túl kegyes, a professzionális mentőcsapatok is egy helyben toporognak olykor, mert vagy az eső esik még mindig vagy a köd túl nagy. Akadozik az áramszolgáltatás is, rengeteg utat mosott el a vihar. A kutatásban a rendőrség, a hadsereg és nemzetközi szervezetek vesznek részt. 

Dél-Afrikát gyakran sújtják az Indiai-óceán felől érkező ciklonok és trópusi viharok, de a mostani, a "Freddy" több okból is más volt.

Először is, extrém hosszú ideig tartott. Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal február 4-én nevezte el a vihart, amely március 14-én ért véget végleg. A francia meteorológiai szolgálat mostanra hivatalosan is befejezettnek nyilvánította. A Freddy tehát elég erős volt ahhoz, hogy legalább 36 napig hivatalosan trópusi rendszerként legyen besorolva. A Meteorológiai Világszervezet megerősítésére még várni kell, csak utána jelenthető ki, hogy hivatalosan is ez volt-e a leghosszabb ideig tartó, feljegyzett vihar.

Freddyvel kapcsolatban az is az érdekes, hogy mekkora utat tett meg: Ausztrália északnyugati partjaitól indult, és keletről nyugatra szelte át az Indiai-óceán déli részét. Egyike lett annak a mindössze négy viharnak a történelemben, amely ezt megtette.

Ami pedig az erejét illeti: a legerősebb fokán a Freddy egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak felelt meg, 260 km/h-t meghaladó széllel. Szerencsére a legnagyobb erővel a nyílt vizek felett tombolt. Megdöntötte a déli féltekén az összesített ciklonenergia-index (ACE) rekordját, amely a vihar időbeli erejét méri, és megdöntötte azt a korábbi rekordot is, amelyet a Fantala ciklon állított fel 2016-ban.

Ezenkívül ez volt az első olyan vihar a déli féltekén, amely négy különálló, gyors erősödési fordulón ment keresztül. A szárazföldre érkezés óta a csapadék mennyisége egyes területeken meghaladta a 600 mm-t, és az özönvízszerű esőzések sárcsuszamlásokhoz vezettek az alapból instabil területeken.

Arra a kérdésre, hogy ez a vihar az éghajlatváltozás miatt alakult-e ki, nem könnyű válaszolni, mivel "Freddy" kétségkívül szokatlan jelenség volt. Korábban már láthattunk ilyen típusú vihart: az Indiai-óceán térségében az erős vagy tartós "La Nina" időjárási mintázatot. A Meteorológiai Hivatal nemrég jelentette be, hogy a 2020 szeptemberében kezdődött, egymást követő La Nina-események sorozata véget ért.

A klímaváltozással kapcsolatban közismert tény, hogy a melegebb levegő több vizet képes megtartani, így a lehullott csapadék mennyisége, különösen a szárazföld felett lehullott idő alatt, valószínűleg az éghajlatváltozás hatására nőtt. Az óceánok melegebb vizei több energiát tárolnak, ebből pedig az következik, hogy ezek a viharok idővel még energikusabbá válhatnak, és még több csapadékot tudnak elszabadítani.

Freddy elsőként Mozambikra csapott le, mérsékelt trópusi viharként. Másodszorra pedig Mozambiknál érte el a szárazföldet, trópusi ciklonként. Mire elérte Malawit, trópusi vihar erősségűre gyengült - mégis ott okozta a legnagyobb pusztítást. Freddy mostanra "eloszlott", de maradványai még mindig esőzéseket okoznak Mozambik és Malawi egyes részein, ami tovább súlyosbíthatja az árvízhelyzetet.

Forrás: BBC

2023-03-18T14:07:33Z dg43tfdfdgfd