HOLTAN TALáLTáK A BöRTöNBEN AZ FBI-üGYNöKöT, AKI AZ OROSZOKNAK KéMKEDETT

Robert Hanssen holttestét hétfőn reggel találták meg egy szigorúan őrzött börtönben a Colorado állambeli Florence-ben. 79 éves volt.

2002-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre kémkedésért. Letartóztatása előtt egy szerény, négy hálószobás házban élt Virginia külvárosában feleségével és hat gyerekükkel. Mint később kiderült, a kémkedésért cserébe több mint 1,4 millió dollárt kapott készpénzben, gyémántokban illetve orosz számlákra befizetett pénzben.

FBI-ügynökként titkos információkhoz fért hozzá, így tudott kémkedni az oroszoknak, pontosabban először még a Szovjetuniónak, mert 1985-ben kezdett el nekik dolgozni.

Hanssen 1976-ban kezdett az FBI-nál, a Szövetségi Nyomozó Iroda szerint az oroszoknak való kémkedésével „számos emberi forrást, kémelhárítási technikát, nyomozást, tucatnyi titkos amerikai kormányzati dokumentumot és rendkívüli jelentőségű műveletet veszélyeztetett”. Bár sokszor felmerült a gyanú vele kapcsolatban, évekig nem bukott le. A vele szembeni nyomozást azután indították el, hogy 1994-ben az FBI letartóztatta Aldrich Hazen Amest, korábbi CIA-ügynököt kémkedésért. Évekkel ezután derült ki, hogy továbbra is szivárogtat valaki. Hannsen viszont már a nyugdíjazása előtt állt, így az FBI-nak sietnie kellett, hogy „tetten érjék”.

2001-ben visszahívták az FBI központjába, hamis megbízást adtak neki, irodáját bekamerázták és bemikrofonozták. Egy hónappal később már tudták, hogy egy parkban kell letennia valahova titkos dokumentumokat. 2001 február 18-án a Virginia államban található Foxstone Parkba ment egy műanyag zacskóval. Amikor Hanssen visszaért az autójához a zacskó nélkül, már várta az FBI. Miközben letartóztatták, állítólag azt kérdezte a többi ügynöktől: „Mi tartott ilyen sokáig?”.

Bár az oroszoknak való kémkedéshez sok köze nincs, de letartóztatása után az is kiderült Hanssenről, hogy miközben családjával minden vasárnap misére járt és mindenki szigorú apaként jellemezte, titokban szexvideókat készített a feleségéről, a felvételeket pedig megmutatta egy barátjának. Később meztelen fotókat posztolt feleségéről az internetre, ahol szexuális jellegű sztorikat is megosztott magukról. Letartóztatása idején a CBS azt írta, Hanssen gyakran járt sztriptízbárokba, ahol a táncosokat megpróbálta katolikus hitre téríteni.

Később azt mondta, már 14 évesen eldöntötte, hogy kém lesz, és hogy a brit kém, Kim Philby inspirálta. Végül bűnösnek vallotta magát, 2002 májusában ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

Hogy pontosan mi okozta a halálát, azt egyelőre nem közölték. (BBC)

2023-06-06T04:41:47Z dg43tfdfdgfd