HáROM NAPOT BíRT A FERENCVáROSI TURUL-G SZOBOR, MáRIS LEDöNTöTTéK

A Public Art pályázat győztes alkotása, a Turul-G szobor csak pénteken került ki a IX. kerületi Ferenc térre, ahol két hétig lehetett volna megcsodálni a G-Mercit ellopó turulszobrot. Viszont hétfőre virradóan már le is döntötték a helyéről a műalkotást, amelyről videófelvétel készült, így a rendőrség már el is kezdte a nyomozást az ügyben.

Mindössze három napot bírt a Public Art pályázat első helyezettje a talapzatán a IX. kerületi Ferenc téren, ugyanis a pénteki kihelyezés után hétfőre már le is döntötték a helyéről.

„A mondabeli Turul elragad egy G-osztályú Mercedes terepjárót. A Mercedes G-osztály manapság az orosz maffiához és a világ gazdagjaihoz, oligarcháihoz kötődik” – fűzte akkori bejegyzéséhez Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere.

A tervekben az szerepelt, hogy két hétig látható majd a szobor a Ferenc téren, viszont három napnál nem bírta tovább.

Őszintén bíztam abban, hogy most nem azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, úgyis jönnek a nácik és tönkreteszik egy művész munkáját. Nekik lett igazuk

– írta hétfő reggel Baranyi Krisztina a közösségi oldalán.

Hozzátette, hogy egy hatfős társaság hétfőre virradó éjjel ledöntötte a szobrot a helyéről, viszont a kamera felvette az esetet és használható képeket készített” az elkövetőkről. A rendőrség lefoglalta a felvételeket és megindította a nyomozást az ügyben. „Kérdés, hogy a Turul vagy a G-Merci zavarta-e őket” – zárta posztját a polgármester.

Nem ez volt egyébként az első ilyen eset, három évvel ezelőtt ugyanezen a pályázaton egy szivárványszínű Black Lives Matter-szobor nyert, amelyet neonáci csoportok egyetlen nap alatt ledöntöttek és végérvényesen megrongáltak.

2024-04-29T07:31:33Z dg43tfdfdgfd