IGAZI IDIOTIZMUS VOLT ORBáNéK EU-GYűLöLő KONFERENCIáJáNAK MAJDNEM ELKERGETéSE

Már az eseményről érkező első hírmorzsa hallatán a fejét foghatta minden liberális épelméjű ember: ki az a kretén, aki, ha techinkailag nem is betiltotta, de a gyakorlatban majdnem ellehetetlenítette és mindenképp megzavarta a Brüsszelben hétfőn megrendezett National Conservatism Conference-t, az Uniót szívből gyűlölő és annak kikészítésére felesküdött újpopulisták konferenciáját? Amit részben a magyar kormány egyetemisták elfideszesítésére kitalált alegysége, az MCC szponzorált és ahol olyan sztárfelszólalók szerepeltek a programfüzetben, mint Orbán Viktor, a Brexit egyik atyjának tekintett brit Nigel Farage, a történelem legrövidebb ideig hivatalban lévő brit kormányának kultúrharcos belügyminisztere, Suella Braverman vagy az extrém kirohanásairól ismert Eric Zemmour volt szélsőjobboldali francia elnökjelölt. De a felszólalók között van több más fideszes és MCC-s, illetve mindenféle illetőségű Európa- szabadság- iszlám- és melegutálók. Csupa olyan figura, akik a szabad, nyitott, nem pártpolitikai értelemben vett liberális Európa és XXI. századi emberhez méltó vidám élet esküdt ellenségei. És akik illiberális trollként a világon semmire sem vágynak jobban, mint hogy Brüsszel elnyomja őket.

Nem is tudom, kaptak-e valaha ennyire értékes ajándékot.

Ezek az emberek eleve úgy kerültek fel a térképre, hogy vaskövetkezetességgel és leleményesen használták ki az általuk gyűlölködve támadott liberális demokrata játékszabályokat. Nincs az a jogvédő, aki úgy sivalkodna a legkisebb eljárásbeli hiba láttán, nincs az a brüsszeli bürokrata, aki annyira tisztában lenne az uniós szabályok kínálta lehetőségekkel, mint a rendszer megdöntéséről álmodozó jobbos újpopulisták. Hogyan tudott Orbán egy gazdasági súlyát tekintve jelentéktelen kis ország miniszterelnökeként a kontinentális politika legfontosabb játékosai közé emelkedni? Nem kis részben annak köszönhetően, hogy tökéletesen kiismerte a pipogya libsik játékszabályait, és az azok adta lehetőségekkel élve szégyentelenül, de a saját szempontjából ügyesen trollkodik.

Vagyis a rendszeren belül van, sőt maga a rendszer élteti. Akárcsak a konferencia többi felszólalóit. Ők bármennyire is a megdöntéséről álmodjanak és bármennyire tagadják is, a liberális világrend részei és termékei.

2024-04-17T08:26:59Z dg43tfdfdgfd