KARIKó KATALIN A SZEGEDI EGYETEMNEK AJáNDéKOZTA A NOBEL-DíJáT éS MEGALAPíTOTTA A JATE-DíJAT

Alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek adományozta Karikó Katalin a módosított nukleozidokkal kapcsolatos kutatásáért és a hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztéséért kapott Nobel-díját, közölte az egyetem kedden. Karikó az őt köszöntő április 16-i díszünnepségen bejelentette: nemcsak az érme három hiteles nemesfém-másolatának egyikét adományozza az intézménynek, hanem a pénzjutalmából új egyetemi díjat is alapít, amit JATE-díjnak nevezett el.

Karikó, aki a múlt héten tartotta akadémiai székfoglalóját, még ősszel ígérte meg, miután kiderült, hogy kutatótársával, Drew Weismannal ők kapták a 2023-as orvosi Nobelt, hogy a díjat elviszi a szegedi egyetemre. Ebből az alkalomból látogatott el most ismét Szegedre. Az SZTE-n kedden tartott előadást, ezen mutatta meg a közönségnek és az online érdeklődőknek a 2023-as évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját, ami Alfred Nobel arcképét ábrázolja és 18 karátos aranyból készült.

A Karikó Katalin által most alapított „JATE-Díj” a korábbi József Attila Tudományegyetem (JATE), a mai SZTE kiválóságát ismeri el azzal, hogy ezentúl ezt a díjat minden évben egy-egy, a legkiemelkedőbb eredményt elérő oktató-kutató és egyetemi hallgató nyerheti el.

Az egyetemem kiállítás is nyílt, ami Karikó életútját mutatja be. A tudós tiszteletére este díszvacsora lesz, amin Sulyok Tamás államfő mond köszöntőt. Szerdán pedig Tápéra látogat Botka László szegedi polgármester meghívására, ahol a több száz éves múltra visszatekintő gyékényszövő műhelyben elkészítették és ajándékba adják neki a Nobel-díj gyékényből készült másolatát.

2024-04-16T10:40:15Z dg43tfdfdgfd