KATONAI FELHASZNáLáS CéLJáBóL úJíT FEL 16 INFRASTRUKTURáLIS LéTESíTMéNYT JAPáN

Kikötőket és reptereket újít fel hatalmas összegből a japán kormány, ráadásul úgy, hogy szükség esetén katonai célokra is felhasználhassa a létesítményeket. A fejlesztések a szigetország déli részén összpontosulnak, ugyanis Japán tarthat egy esetleges kínai–tajvani konfliktustól.

Japán 5 repülőtér és 11 kikötő korszerűsítését tervezi, ezeket katonai vészhelyzet esetén az ország védelmi erői és a parti őrség számára jelölnék ki – közölte szerdán egy kormányzati forrás, miközben továbbra is aggodalomra ad okot Kína tengeri magabiztossága és egy esetleges tajvani konfliktus.

A 16 kereskedelmi létesítmény közel fele – köztük a nahai és nagaszaki repülőterek – Okinava prefektúrában vagy a délnyugati főszigeten, Kjúsú szigetén található, ami nyilvánvalóan Japán azon törekvését tükrözi, hogy megerősítse a távoli délnyugati szigetek körüli védelmet.

Kyodo News szerint a tervet várhatóan hamarosan jóváhagyják a kapcsolódó miniszterek találkozóján, ami megnyitja az utat a projekt áprilisban kezdődő, a következő pénzügyi évben történő megkezdéséhez. Az első évre 35 milliárd jen (közel 84 milliárd forint) elkülönítésére számítanak.

A kijelölt repülőtereken várhatóan hosszabb kifutópályákat és előtereket építenek a vadászgépek és szállító repülőgépek számára. A kikötőkben olyan dokkokra lesz szükség, amelyek rombolókat és más nagy hajókat is be tudnak fogadni.

A japán kormány a 2022-ben jóváhagyott nemzeti biztonsági stratégiájában előírta, hogy javítani kell a közinfrastruktúra – például a repülőterek és a tengeri kikötők – funkcióit, hogy az Önvédelmi Erők (SDF) és a Japán Parti Őrség jobban tudjon reagálni állampolgárai védelmére és a bevetésre rendkívüli helyzetekben.

Miközben a létesítmények korszerűsítése a helyiek számára előnyös lehet – mivel lehetővé teszi a kereskedelmi logisztika, a turizmus és a katasztrófaelhárítás céljára való használatukat –, továbbra is fennáll az az aggodalom, hogy a helyszínek rendkívüli helyzetekben fegyveres támadások célpontjaivá válhatnak.

Az SDF és a parti őrség gyakorlatok megtartására is használni fogja a helyszíneket.

A kijelölt létesítményeket kezelő helyi önkormányzatok dokumentumokat írnak alá a központi kormánnyal arról, hogy az SDF és a parti őrség rutinműveletek és vészhelyzetek során használja őket. Az öt kijelölt repülőtér négy prefektúrában található: Fukuoka, Nagaszaki, Mijazaki, valamint Okinava, ahol az amerikai katonai létesítmények nagy része található Japánban.

A 11 kikötő közül öt Hokkaido északi főszigetén található, ahol számos SDF-egység állomásozik, négy Kagawa és Kochi prefektúrákban, Shikoku nyugati főszigetén, valamint egy-egy Fukuoka és Okinava prefektúrákban.

Az elmúlt években Japán megerősítette a délnyugati, távoli szigetek védelmi képességeit a Senkaku-szigetekkel kapcsolatos feszültségek közepette, amelyek a Tokió által ellenőrzött lakatlan szigetek egy csoportját alkotják a Kelet-kínai-tengeren, amelyeket Kína követel és Diaoyu-szigeteknek nevez.

A Kína által saját területének tekintett Tajvan feletti készülődés szintén aggasztó Japán, az Egyesült Államok biztonsági szövetségese számára, tekintettel arra, hogy az önrendelkezés alatt álló sziget közel van Japán délnyugati szigeteihez.

2024-03-28T13:45:30Z dg43tfdfdgfd