KINEVEZéSI BOTRáNY: LEMONDOTT AZ EURóPAI BIZOTTSáG KKV-MEGBíZOTTJA

Néhány órával azelőtt, hogy hivatalosan megkezdhette volna munkáját, lemondott Markus Pieper, az Európai Bizottság kis- és középvállalkozásokért felelős különleges megbízottja.

Kinevezését az Európai Parlament szocialista, liberális és zöld képviselői mellett az Európai Bizottság több tagja is támadta, mert a kiválasztásához vezető folyamat nem volt transzparens. Ráadásul a politikus a német Kereszténydemokrata Unió tagja, ugyanúgy, mint von der Leyen, és annak ellenére részesítették előnyben a többi jelölttel szemben, hogy állítólag rosszabb pontszámot ért el náluk a kiválasztási folyamatban.

Eric Mamer bizottsági szóvivő ezt múlt héten azzal magyarázta, hogy a hírekben csak egy előszűrési szakasz pontszámairól volt szó, vagyis nem ez döntött a végleges sorrendről, hanem későbbi interjúk.

Pieper azzal magyarázta a döntését, hogy a közvélemény által támasztott elvárásoknak tett eleget lemondásával. Lemondása lehetővé teszi számára, hogy továbbra is európai parlamenti képviselő maradjon, akár újra is indulhat a posztért júniusban.

Az Európai Bizottság az európai választásokig felfüggesztette a kkv-megbízotti tisztségre vonatkozó kiválasztási eljárások újbóli megnyitását, hangsúlyozva az uniós intézmények autonómiáját a magas rangú tisztviselők kinevezésében.

A botrány megnehezíti az újraválasztásáért küzdő Von der Leyen helyzetét, akit amúgy is több ügyben, például a koronavírus-járvány alatti oltóanyag-beszerzési szerződések miatt is támadnak már.

2024-04-16T13:56:50Z dg43tfdfdgfd