KíNAI ELNöK: HATALMAS POTENCIáL VAN A KíNA éS NéMETORSZáG KöZöTTI EGYüTTMűKöDéSBEN

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben fogadta Olaf Scholz német kancellárt, és megbeszélésükön a kölcsönös együttműködés fontosságát és annak potenciális előnyeit hangsúlyozta. A német kancellár pedig kiemelte a kínai piac jelentőségét.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint hatalmas potenciál van a Kína és Németország közötti, mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködésben, amelyet véleménye szerint ki kell használni – írja az MTI.

Azt is közölte, hogy a Kína és Németország közötti együttműködés nem kockázat, hanem garancia a stabil kapcsolatokra és lehetőség a jövőre nézve. A kínai elnök hozzátette, hogy a Németországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődni fognak, amíg mindketten tiszteletben tartják egymást, és a vitás kérdések fenntartása mellett keresik a közös pontokat.

„A kétoldalú kapcsolatokat hosszú távú és stratégiai szemlélettel kell mindenre kiterjedően megközelítenünk és fejlesztenünk” – mondta a kínai elnök a német kancellárnak. Arról is beszélt, hogy országaik ipari és beszállítói láncai mélyen összefonódnak, piacaik pedig nagymértékben függnek egymástól.

Egyszer majd Németországban és Európában is lesznek kínai autók. Az egyetlen dolog, aminek mindig világosnak kell lennie, hogy a versenynek tisztességesnek kell maradnia. Más szóval, hogy ne legyen dömping és túltermelés, és a szerzői jogokat se sértsék meg

– mondta Olaf Scholz a sanghaji Tongji Egyetem diákjainak.

A német kancellárt a Mercedes-Benz elnöke és a BMW vezérigazgatója is elkísérte az ázsiai országba, hangsúlyozva a kínai piac fontosságát Európa legnagyobb gazdasága számára.

Ola Kallenius, a Daimler vezérigazgatója Pekingben elmondta, hogy a kínai–német gazdasági kapcsolatokat nemcsak fenntartani, hanem fejleszteni is kell. „Egy ilyen nagy piacról való visszavonulás nem alternatíva, ehelyett a pozíciónkat kell megerősíteni” – hangsúlyozta a német vállalat kínai stratégiájáról.

Hasonlóan vélekedett a BMW vezérigazgatója is Németország legnagyobb kereskedelmi partneréről, Oliver Zipse véleménye szerint több lehetőséget látnak Kínában, mint kockázatot.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2023 szeptemberében bejelentette, hogy versenyjogi vizsgálatot indítanak az elektromos autóknak nyújtott kínai támogatások által okozott piaci torzulások felmérésére. 

Elmondta, hogy a globális piacokat elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók, és jelezte azt is, hogy amennyiben a vizsgálatkor kiderül, hogy Peking megsérti a nemzetközi kereskedelmi jog szabályait, Brüsszel büntetővámokat vet majd ki a kínai járművekre.

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA azonban ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

2024-04-16T11:57:50Z dg43tfdfdgfd