LECSUKHATJáK TRUMPOT, HA TOVáBBRA SEM TUDJA BEFOGNI A SZáJáT

Donald Trumpot hétfőn Juan M. Merchan, a volt elnök büntetőperét vezető bíró megfenyegette, hogy börtönbe küldi, ha továbbra is semmibe veszi a rá kiszabott kommunikációs tilalmat.

A volt elnök ügyében eljáró bíró azt mondta, hogy a Trump ellen kiszabott bírságok − eddig mintegy 10 ezer dollár − „nem bírnak elrettentő erővel”. A bíró szerint

ezért a továbbiakban a bíróságnak fontolóra kell vennie a börtönbüntetés kiszabását.

A volt elnököt azzal vádolják, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított, hogy eltitkolja annak a 130 ezer dollárnak kifizetést, amelyet egy pornósztárnak utalt át, hogy megvásárolja a hallgatását egy 2006-os együttlétükről. A 77 éves Trump, az első amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult, tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy nem létesített szexuális kapcsolatot Stormy Danielsszel. Ha elítélik, börtönbüntetésre vagy felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására számíthat. 

Íme öt tanulság Trump tárgyalásának 12. tárgyalási napjáról.

Trump bajba kerül, ha továbbra sem tudja befogni a száját

A bíró megállapította, hogy Trump ismét megszegte azt a rendeletet, amely megtiltotta neki az esküdtek, tanúk, bírósági alkalmazottak és mások elleni verbális támadásokat. Ezt Trump már tizedik alkalommal tette meg. Egy április 22-i interjújában azt mondta, hogy az esküdtek „tisztán demokrata területről” származnak, és ezt „rendkívül igazságtalannak” nevezte.

Merchan bíró azt mondta, elismeri, hogy Trump börtönbe küldése milyen drámai döntés lenne, de világossá tette, hogy ha szükséges, akkor megtenné.

Trump felháborodott

Miközben Merchan bíró elmarasztalta Trumpot, a volt elnök a vádlottak padjáról bámult rá. Amikor befejezte, Trump megrázta a fejét. A tárgyalás után a tárgyalótermen kívüli folyosón tett megjegyzéseiben ismét „választásokba való beavatkozásnak” nevezte a jogi procedúrát.

Távol akarnak tartani a tárgyalástól

− mondta a republikánusok várható elnökjelöltje, hozzátéve, hogy azt remélte, a per hétfőn véget érhet.

Bizonyítékokat mutattak be az esküdtszéknek

Jeffrey S. McConney, a Trump Organization korábbi vállalati kontrollere tanúvallomást tett arról, hogy a Trump korábban már elítélt ügyvédje és intézőembere, Michael D. Cohen megtérítette a Danielsnek általa kifizetett hallgatási díjat. Végül 420 ezer dollárt kapott, amely magában foglalta a bónuszt és az adók kiegyenlítésére szánt pénzt.

Az egy éven át fizetett hallgatási pénz havi 35 ezer dollárt tett ki. Az ügyészek aprólékosan dokumentálták a kifizetések menetrendjét, és bemutatták a Trump Organizationnek küldött számlákat és a Cohennek kiállított csekkeket. Cohen számláin szerepel egy „előlegmegállapodás”, ami az ügyészek szerint nem is létezett, csak a visszatérítés álcázására szolgált.

Hamisított csekkek

McConney és egy másik tanú − Deborah Tarasoff, a Trump Organization egyik számviteli ellenőre − a Cohennek nyújtott visszatérítéseket leplező belső machinációkról vallottak. Az ügyészek arra kérték őket, hogy üzleti feljegyzések egész sorát hitelesítsék. 

Tarasoff a Michael Cohennek szóló, üzleti nyilvántartásokat elszámoló csekkekről is tanúskodott, ezeket az ügyészek szerint meghamisítottak.

Az előttünk álló hetek még izgalmasabbak lesznek

Trump perében igen érdekes tanúvallomások hangzottak el hírességek zsarolásáról és a volt elnök belső körének tevékenységéről. 

Daniels vallomása valószínűleg nagy médiafigyelmet fog vonzani. Az ügyészek hétfőn azt mondták, hogy körülbelül két hétre van szükségük ahhoz, hogy lezárják az ügyet. Ezután a védelem kerül sorra, majd záróbeszédek következnek.

Ezt követően már az esküdtszék oldalán fog pattogni a labda.

(Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a manhattani büntetőbíróságon, New Yorkban  2024. május 7-én . Fotó: Win McNamee / Pool / Reuters)

2024-05-07T19:17:13Z dg43tfdfdgfd