LELEPLEZETT EGY OROSZBARáT HíRPORTáLT A CSEH TITKOSSZOLGáLAT, MAGYAR POLITIKUSOK IS KAPHATTAK KENőPéNZT

Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európai Uniót eltántorítsa Ukrajna katonai megsegítésétől.

Féltucat európai hírszerző szolgálat vett részt a prágai székhelyű Voice of Europe nevű „hírportál” lebuktatásában, amelyet végül a cseh titkosszolgálat leplezett le – írta meg a Der Spiegel nyomán a hvg.hu. Hasonlóról számol be az Eunews.it is.

A közlés szerint Moszkvából irányított és pénzelt propagandaoldal, a Voice of Europe dolga az volt, hogy írásaival elbizonytalanítsa az olvasókat az Európai Unió szerepvállalását illetően az orosz-ukrán háborúban.

„Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen agitáltak, ami súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”

– fogalmazott Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Mint a leleplezett propagandaoldal neve is mutatja, a portál azt a látszatot kívánta kelteni, mintha „Európa Hangja” volna.

Magyar politikusok érintettsége is felmerült

Cseh lapinformációk szerint a szóban forgó híroldal nem csupán olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, akik az Európai Unióban azért lobbiztak, hogy az EU állítsa le az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatásokat, hanem ezek a politikusok fizetést is kaptak Oroszországból a szolgálataikért. Köztük magyar politikusok is.

Eddig a magyar mellett német, belga, francia, holland és lengyel politikusok érintettsége merült fel ebben a dezinformációs és korrupciós botrányban. A most lebuktatott propagandaportál mögött feltételezések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk oligarcha állhat.

Szerda este már nem volt elérhető a „híroldal” a voiceofeurope.com címen.

https://media1.hu/2023/08/28/magyarok-newsfront-orosz-propaganda-titkosszolgalat/

https://media1.hu/2023/08/25/a-pestisracok-fomunkatarsa-georg-spottle-moszkva-utan-most-a-donbasszbol-tolja-az-orosz-propagandat/

https://media1.hu/2024/03/01/novaja-gazeta-foszerkeszto-szergej-szokolov-rendorseg-elvittek/?swcfpc=1

https://media1.hu/2024/03/12/csak-magyarorszag-szavazott-nemmel-a-politikai-hirdetesek-atlathatova-tetelere/?swcfpc=1

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: stock/Depositphotos

2024-03-29T12:27:32Z dg43tfdfdgfd