MáSFéL MILLIó LITER RADIOAKTíV VíZ SZIVáRGOTT EL EGY MINNESOTAI ATOMERőMűBőL

A szivárgás felszámolása jelenleg is tart. Az amerikai hatóságok figyelemmel kísérik a Minnesota államban található monticellói atomerőműből kifolyt másfél millió liter (400 ezer gallon), tríciummal szennyezett víz eltakarítását. Az üzemeltető cég 2022. november 21-én észlelte a szivárgást az erőmű két épülete közötti csőből, és állítólag már másnap jelentették az illetékes hatóságokat, de az állami tisztviselők csak most csütörtökön értesítették a nyilvánosságot.

Az erőművet üzemeltető Xcel Energy közműszolgáltató vállalat közlése alapján „a szivárgást a helyszínen sikerült teljesen megfékezni, a létesítményen kívül pedig nem észlelték”. Állami illetékesek szerint nincs közvetlen közegészségügyi kockázat a monticellói atomerőmű környékén, amely mindössze 56 kilométerre található az állam legsűrűbben lakott városától, Minneapolistól, a Mississippi folyó mentén.

Az elszivárgott vízben trícium van, az atomerőművek működésének gyakori mellékterméke. "A hidrogén természetben előforduló radioaktív izotópja, a trícium a béta-sugárzás enyhébb formáját bocsátja ki, amely a levegőben nem terjed túl messzire, és nem hatol át az emberi bőrön" – közölte a szövetségi nukleáris szabályozó bizottság (Nuclear Regulatory Commission/NRC). A testület hangsúlyozza, hogy az atomerőművekben időről időre elő szokott fordulni tríciumszivárgás, de ezeket általában a helyszínen megállítják, így nagyon ritkán jelenthetnek veszélyt a közegészségügyre vagy a közbiztonságra. 

"Ha bármikor aggodalomra lett volna ok a közbiztonsággal kapcsolatban, magától értetődő, hogy azonnal további információkat osztottunk volna meg az emberekkel. Mivel ilyen nem volt, először fel akartuk deríteni, hogy valójában mi is történt” – közölte Chris Clark, az Xcel Energy-Minnesota, Észak-Dakota és Dél-Dakota elnöke. 

A minnesotai közműszolgáltató csütörtöki közleménye szerint az Xcel Energy gyors intézkedéseket tett, hogy a szivárgást, amely – hangsúlyozzák – nem jelent egészségügyi és biztonsági kockázatot a helyi közösségre vagy a környezetre, az erőmű területére korlátozza. Hozzáteszik továbbá, hogy a személyzet minden olyan ponton ellenőrizte az erőművet, ahol szivárgás történhetett, és laboratóriumban fogják megvizsgálni a szivárgó csövet. 

A minnesotai egészségügyi minisztérium szerint a szivárgás nem érte el a Mississippi folyót. Eddig a kiömlött trícium nagyjából egynegyedét sikerült visszanyerni, és az Xcel közölte, hogy föld feletti tárolótartályokat építhet a szennyezett víz tárolására. Azt is mérlegelik, hogyan kezeljék, ártalmatlanítsák és hasznosítsák újra az összegyűjtött tríciumot és vizet.

A vállalat történetében eddig egyszer, 2009-ben történt egy kisebb szivárgás a monticellói üzemben.

Forrás: BBC

2023-03-18T08:52:18Z dg43tfdfdgfd