MANIPULáLT VIDEóVAL PRóBáLJáK ALáTáMASZTANI, HOGY UKRAJNáNAK KöZE VAN A MOSZKVAI TáMADáSOKHOZ

Az Iszlám Állam csoport vállalta a felelősséget a Moszkva közelében lévő koncertterem ellen 2024. március 22-én elkövetett, legalább 143 ember halálát okozó támadásért, de az orosz hatóságok továbbra is Ukrajnát gyanúsítják. Ezzel összefüggésben széles körben terjedni kezdett az interneten egy hamis videó, amelyben egy magas rangú ukrán biztonsági tisztviselő látszólag megerősíti Ukrajna szerepét a merényletben. A videó azonban két különböző interjúból lett összevágva, melyeknapokkal a támadás előtt jelentek meg; a videó hangsávját pedig a jelek szerint mesterséges intelligenciával kreálták, mondták el szakértők az AFP-nek.

A hamis videó a mészárlás napján több nyelven, köztük magyarul is terjedni kezdett (itt, itt). A felvételen az látható, amint Ukrajna nemzetbiztonsági és védelmi tanácsának volt titkára, Olekszij Danyilov látszólag viccelődik a támadással kapcsolatban, és elismeri országa érintettségét. 

"Jól érezted magad ma Moszkvában?" – mondja Danyilov állítólag a videóban –  "Szerintem nagyon vicces. Szeretném azt hinni, hogy gyakrabban szervezünk majd ilyen mulatságokat".

Ugyanezek az állítások angolul, franciául, spanyolul, németül és lengyelül is terjedni kezdtek már. A lettországi székhelyű Meduza orosz nyelvű médiaorgánum (itt archiválva) szerint a hamis videót az orosz NTV kereskedelmi csatorna is sugározta.

A videó azonban hamisítvány: több tényellenőrző csapat is arra jutott, hogy a videót két különböző, az ukrán médiában napokkal a március 22-i támadás előtt sugárzott interjúból származó részekből vágták össze. A Danyilovnak hangzó hanganyagot pedig úgy tűnik, hogy mesterségesen állították elő. 

Órákkal a Crocus City Hall elleni támadás után az Iszlám Állam ("IS") csoportosulás magára vállalta a felelősséget (archivált link). Az Iszlám Állam Szíriában az orosz erők ellen harcol, de a szervezet a Kaukázus orosz részén is aktív.  

Vlagyimir Putyin elnök kezdetben nem volt hajlandó az Iszlám Államot hibáztatni, de március 25-én elismerte a "radikális iszlamisták" érintettségét, miközben továbbra is az Ukrajnával való kapcsolatra célozgatott. Ukrajna, amely ellen két éve indított inváziót Oroszország, tagadja az érintettségét

Az interjú és a moszkvai támadás idején Danyilov volt Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 26-án rendeletben menesztette Danyilovot. Az ukrán hatóságok nem indokolták azonnal a döntést. A Politico arról számolt be, hogy Danyilov bírált egy kínai béketervet; a Le Monde szerint pedig Danyilov az elmúlt hetekben az Egyesült Államokat és Kínát célzó "nem diplomatikus" megjegyzéseket tett.

Az egyik videó három nappal a támadás előtt készült.

Egy fordított képkeresés segítségével a videó azon részén, amelyen Danyilov látható, sikerült megtalálni olyan tényellenőrző csoportok cikkeit, amleyek annak vizsgálata után arra jutottak, hogy az több más felvételből lett összevágva. Az esetről írt például az Open.online (archivált link), a Maldita (archivált link) és a Corriere del Ticino (archivált link). 

A Danyilovról készült kép egy olyan interjúval (archivált link) mutat azonosságot, amit az Ukrajinszka Pravda ukrán médium YouTube-csatornáján tettek közzé március 19-én, három nappal a támadás előtt.

A valódi és a hamis videók összehasonlítása azt mutatja, hogy Danyilov ugyanabban az öltözékben, ugyanabban a testhelyzetben és ugyanazzal a háttérrel látható. A fejmozgása is ugyanaz. A szavai azonban a hamis videón mások, és láthatóan nincsenek szinkronban az ajkaival. 

Az eredeti videóban Danyilov Emmanuel Macron francia elnök február végi kijelentéseit kommentálja a nyugati csapatok Ukrajnába telepítésének lehetőségéről beszél.    

A második videó hat nappal korábban készült

Danyilov az interjú eredeti változatában az Ukrajinszka Pravda műsorvezetőjével látható. A manipulált videón ezt az újságírót két különböző műsorvezető helyettesíti. Egy fordított képkeresés őket egy másik ukrán médium, a My Ukraina 2024. március 16-án közzétett videójával (archivált link) azonosította. 

A műsorvezetők ebben a videóban nem Danyilovot, hanem Ukrajna védelmi hírszerzésének vezetőjét, Kijlo Budanovot kérdezik. A videó 44 másodpercénél a műsorvezetők ugyanabban a formátumban láthatók, mint a hamisított változatban.

Bodanov az ukránbarát orosz önkéntesek megszállt területekre való behatolásáról és a választásokról beszélt.

A hangot "nagy valószínűséggel" mesterséges intelligencia generálta

Az AFP, hogy ellenőrizze a videón található hang hitelességét, amelyben Danyilov látszólag a koncertterem elleni támadásról beszél, feltöltötte a fájlt az ElevenLabs beszédosztályozó programba, amely képes felismerni a szintetizált hangsávokat.

Az eszköz 98 százalékra becsülte annak valószínűségét, hogy a hangot mesterséges intelligencia generálta az ElevenLabs technológiájával, amely valódi hangkivonatok alapján tud hangokat klónozni.  

Az AFP elküldte a videót a Loccus.ai nevű, mesterséges intelligencia által generált hangok azonosítására szolgáló eszköz csapatának is. Ők azt válaszolták, hogy a hang "nagy valószínűséggel" mesterséges intelligenciával készült. 

A moszkvai támadással kapcsolatos ugyanezen videó vizsgálata során a BBC tényellenőrző csapata azt mondta, hogy a hangfrekvencia-adatokban lévő rés arra utal, hogy a hangot megvágták. Az általuk megkérdezett kutatók azonban nem tudták biztosan megmondani, hogy a hangot mesterséges intelligencia generálta-e.

A Loccus.ai alapítója, Manel Terrazat 2023 decemberében az AFP-nek elmondta, hogy a hangklónozás során egy személy hangkivonatát töltik be az arra alkalmas szoftverbe. "A felhasználó ezután megírja a kívánt szöveget, amelyet a rendszer a lehető legközelebbi hanglejtéssel olvas fel a személy hangjához. És különböző nyelveken is lehet írni".

Példaként arra, hogy ez hogyan működik, az AFP 2023 augusztusában Emmanuel Macron francia elnök hangját klónozta az internetre feltett beszédekből.

A március 22-i támadás

A támadás este negyed kilenc körül kezdődött, egy népszerű szovjet-érabeli zenekar koncertjének kezdete előtt. A nyomozók szerint négy álcaruhás fegyveres megrohamozta az épületet, és automata fegyverekkel tüzet nyitottak a koncertlátogatókra, mielőtt felgyújtották a helyszínt.

A Kreml közölte, hogy a négy támadót és több más férfit is letartóztattak. 

Alekszandr Bortnyikovot, az orosz FSZB biztonsági ügynökség vezetőjét március 26-án orosz hírügynökségek idézték, Bortnyikov azt mondta, hogy Oroszország úgy véli, hogy a támadást iszlamisták készítették elő, "akiket nyugati különleges szolgálatok segítettek, és maguknak az ukrán különleges szolgálatoknak is közvetlen kapcsolatuk ezzel".

A közösségi médiában olyan hamis posztok kezdtek el terjedni, melyek az ukrán részvételre vonatkozó orosz narratívát próbálták meg erősíteni. Például olyan állítólagos fényképek kezdtek az interneten terjedni, négy ukrán férfi útleveléről, amelyek állítólag a támadókhoz tartoznak. De ezek a képek már évek óta terjednek az interneten, és nincs semmilyen bizonyított kapcsolatuk a támadással, ahogyan az AFP azt már ebben a tényellenőrzésben kifejtette.  

2024-03-29T14:16:03Z dg43tfdfdgfd