MEGTALáLTáK A BALTIMORE-I HíDSZERENCSéTLENSéG úJABB KéT HALáLOS áLDOZATáT

90 másodperce volt a hatóságoknak a forgalom megállítására a baltimore-i Key hídon, mielőtt nekicsapódott az egyik pillérnek a Dali teherhajó. Szerdán nyilvánosságra került egy hangfelvétel a rendőrségi diszpécsertől:

„Valaki a déli oldalon, az északi oldalon. Állítsátok le a forgalmat a Key hídon. Közelít egy hajó, elveszítették a kormányzást, próbálják helyrehozni. Le kell állítanunk a forgalmat" – mondta.

A rendőrök az éjszaka közepén is gyorsan le tudták zárni a hidat, ennek, és a hajó segélyhívásának köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia. 

A keresőbúvárok megtalálták a keddi baltimore-i hídomlás két halálos áldozatának holttestét, négy embert változatlanul keresnek - jelentette be Wes Moore, Maryland állam kormányzója. A két férfit egy furgonban találták meg, a híd központi elemének roncsa közelében.

A korábbi tájékoztatások alapján a hat halálos áldozat többsége latin-amerikai születésű munkás volt, aki a katasztrófa éjszakáján a Francis Scott hídon útfelületet javította. Az építmény összeomlása akkor következett be, amikor szünetet tartottak, és ezért a járműben tartózkodtak.

Rekordméretű kártérítés lehet a baleset következménye

A baltimore-i kikötőt be kellett zárni, ami szakértői számítások alapján naponta 15 millió dolláros kárt okoz. Maryland kormányzója szerint nem csak a környék szenvedi meg a történteket.

„Az egész ország Maryland és Baltimore mögé állt. Azt gondolom, hogy azért, mert megértették, hogy a baltimore-i kikötő nem csak Marylandnek fontos. Ez a kikötő több mint 51 millió tonna külföldi rakományért fogad. Ez a legtöbb az országban" – mondta Wes Moore.

Egy elemző szerint a híd összeomlása miatt akár 4 milliárd dollárnyi kárigény is keletkezhet a biztosítók felé, ami új rekordot jelentene a nemzetközi kereskedelmi hajózásban.

Jannet Yellen pénzügyminiszter pontosította Joe Biden elnök keddi szavait, miszerint szándéka szerint a szövetségi költségvetés az újjáépítés minden költségét állni fogja. A pénzügyminiszter az MSNBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kétpárti kongresszusi támogatással elfogadott infrastrukturális beruházásokról szóló törvény potenciálisan segítség lehet, és hozzátette, hogy a biztosítási összegek is hozzájárulhatnak a helyreállításhoz.

2024-03-27T21:24:12Z dg43tfdfdgfd