MEGéRKEZETT AZ IZRAELI VASKUPOLA LOKáTORA MAGYARORSZáGRA

A világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszerének, az izraeli Vaskupolának az első lokátora megérkezett Magyarországra. A Kup település melletti domb tetején már látható a csúcstechnológiát képviselő mobil radar. Az egész országot lefedő hálózat üzembeállítása még évekig eltarthat.

Megérkezett a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadához az izraeli Vaskupola rendszer első radarja. Az új berendezésből –  a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – tizenegyet vásárolt a honvédség, ami nem az egész Vaskupola rendszert jelenti, hanem annak a lokátorait, az ELM–2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradarokat – írja az Infostart.

A Vaskupola egy komplett rakétavédelmi rendszer, és annak csak az egyik eleme ez a radar.

Ez egy tűzfelderítő és tűzvezető lokátor, amely észlelve a beérkező célt, folyamatosan nyomon követi, meghatározza a sebességet, kikalkulálja a röppályát. A rendszer beadja az adatokat a központi vezérlőrendszerbe, és szükség esetén az végzi az elfogást. Az irányítóközpont azt is megnézi a másodperc tört része alatt, hogy hova zuhannak le a támadó- és az elfogórakéta maradványai, és igyekszik az elfogást olyan helyen végrehajtani, hogy a lehulló törmelékek, roncsdarabok lehetőség szerint emberéletben ne okozzanak kárt

– mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban.

Magyarország a lokátorrendszert vette meg, az izraeliek által hozzá kínált rakétákat nem, mert azok Kaiser Ferenc szerint nagyon drágák, 80 ezer dollár az ára egyetlen Tamil rakétának.

A radarokat itthon a már korábban megvásárolt norvég–amerikai NASAMS légvédelmi rakétarendszerrel kötik össze.

Az nagyon fontos, hogy ezek a lokátorok 500 kilométert belátnak, és egyesével több mint ezer légi célt is követni tudnak. Az egyik legkorszerűbb ilyen rendszer a világon. A kanadai haderő megvette, a szingapúriak, a csehek és a szlovákok is, India gondolkodik rajta

– szögezte le Kaiser Ferenc.

Az első lokátort már felállították itthon. A tesztüzem idején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a magyarok mellett biztosan ott lesznek izraeli szakemberek is, hogy a tapasztalatok, az esetleges műszaki zavarok vagy meghibásodások alapján tudjanak jelezni a gyárnak, hogy mit kellene átállítani vagy odébb rakni. Általában egy-egy ilyen rendszeresítés több évig eltart.

2024-03-29T07:17:13Z dg43tfdfdgfd