MéG AZ IDéN úJ FőVáROSA LEHET INDONéZIáNAK

Az indonéz parlament csütörtöki közlése szerint Jakarta továbbra is Indonézia gazdasági központja marad, ám a fővárost a tervek szerint még idén áthelyezik Borneó szigetére. A költözésre elsősorban azért van szükség, mert a Jáva szigetén található település folyamatosan süllyed.

Indonézia azt tervezi, hogy fővárosát a zsúfolt és süllyedő Jakartából a Borneó szigetén található, Kelet-Kalimantan tartományban 32 milliárd dollárból épülő Nusantara városba költözteti – írja a Reuters

Tito Karnavian belügyminiszter a csütörtöki parlamenti tanácskozás után kijelentette, hogy Jakartát a kormány székhelyének áthelyezése után is fejleszteni kell. „Bár nem lesz többé főváros, továbbra is különleges státusszal kell rendelkeznie a gazdasági növekedés érdekében” – mondta. A jelenlegi szabályok szerint Jakarta addig marad Indonézia fővárosa, amíg az elnök ki nem ad egy rendeletet. Ez még az idén várható.

Mint megírtuk, Joko Widodo indonéz elnök 2022-ben hozta meg a döntést, hogy az ország fővárosa Nusantara lesz, amely szigetvilágot jelent. A kormány még 2019 áprilisában jelentette be a főváros áttelepítésének tervét az ország legnépesebb szigetéről, Jáváról, néhány hónappal később pedig azt is közölte, hogy Borneó szigetén, Kelet-Kalimantan tartományban alakítják ki az új fővárost.

A költözésre elsősorban azért van szükség, mert Jakarta folyamatosan süllyed, és egy kutatás szerint a 36 százaléka víz alá kerül 2050-re, ráadásul a világ egyik legsűrűbben lakott városa egyre inkább élhetetlenné válik.

2024-03-28T14:00:31Z dg43tfdfdgfd