NAGY-BRITANNIA ELíTéLI A BRüSSZELI KONFERENCIáN TöRTéNTEKET

A Downing Street elítéli a brüsszeli hatóságok közbeavatkozását a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia felszólalásaiba kedd délelőtt. Aggódnak a szólásszabadságért és a demokráciáért, szerintük a véleménycsere alapvető fontosságú kellene hogy legyen, még akkor is, ha a felek nem értenek egyet,

A brüsszeli hatóságok kísérlete, hogy leállítsák a Suella Braverman és Nigel Farage által látogatott Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, „mindenkit aggaszt, aki hisz a szólásszabadságban” – mondta a GB Newsnak egy brit kormányzati forrás. A brüsszeli rendőrség elrendelte a konferencia bezárását, ami felháborodást váltott ki az előadók és a vendégek körében egyaránt.

A konferencia, amely a rendőrség felszólítása ellenére még mindig tart, azt tűzte ki célul, hogy összehozza az európai hangokat, hogy megosszák nézeteiket a kontinens jövőbeli politikai kilátásairól.

A történtek mindenkit aggasztanak, aki hisz a szólásszabadságban. A szabad társadalmaknak elég magabiztosnak kellene lenniük ahhoz, hogy szabad vitát tegyenek lehetővé

– mondta a forrás. A miniszterelnök-helyettes hivatalos szóvivője hozzátette, hogy „a szónokok beszédének megtiltása árt a demokráciának”.

„Nyilvánvaló, hogy ezek a jelentések rendkívül nyugtalanítóak. A miniszterelnök határozottan támogatja a szólásszabadságot, és úgy véli, hogy ez minden demokrácia alapvető eleme. Ha bővebben beszélünk az ilyen rendezvények elvéről, akkor nagyon is világosan fogalmaz, hogy a rendezvények lemondása vagy a részvétel megakadályozása, valamint a szónokok tiltása káros a demokráciára nézve. A szabad vita és a véleménycsere létfontosságú, még akkor is, ha nem értünk egyet” – mondta.

Emir Kir, a belga fővárosban található Saint-Josse-ten-Noode polgármestere közölte, hogy „a közbiztonság garantálása érdekében” rendeletben tiltotta meg a konferencia megtartását. A Brussels Times című helyi lap beszámolója szerint „antifasiszta” tüntetők tömeges tiltakozással fenyegették a helyszínt, és a rendezvény teljes leállítását követelték.

A rendőrség a GB Newsnak elmondta, hogy közrendvédelmi felhívást adott ki a rendezvényen történő „tüntetés veszélye” miatt, bár a helyszínen tartózkodó források szerint egyelőre nem volt jele semmiféle megmozdulásnak.

A NatCon színpadán Farage „szörnyűnek” nevezte a helyzetet. A volt EP-képviselő a beszédét követő interjúkban a hatóságok „szélsőséges intoleranciáját” kifogásolta, és azt kérdezte: „Hogy fog ez kinézni az egész világon?” Az eseményt követően a közösségi médiában írt volt reformpárti brit vezető hozzátette: „Ami ma délután Brüsszelben történt, az szégyen.”

Az, hogy a polgármester és a rendőrség egy békés politikai rendezvényt leállít, még inkább meggyőzött a brexitről, mint valaha

– írta a politikus. Szerinte nem meglepő, hogy a brüsszeli hatóságok mindent megtettek, hogy megakadályozzák a konferencia megrendezését, hiszen Emir Kir „antidemokratikus, ellenzi a szólásszabadságot és nagyszerű érv a brexit mellett”.

A konferencia szervezői közölték, hogy jogi úton támadják meg Kir rendeletét, hozzátéve: „Nincs szó közzavarásról, és nincs ok arra, hogy bezárják a politikusok, értelmiségiek, újságírók, diákok, polgári vezetők és aggódó polgárok gyűlését. A rendőrség a mi meghívásunkra lépett be a helyszínre, látta az eseményeket és a sajtó munkatársait, majd gyorsan visszavonult. Lehetséges, hogy szemtanúi voltak annak, hogy mennyire békés a rendezvény” – zárták a közleményt.

(Borítókép: Rendőrök Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia helyszínén 2024. április 16-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images)

2024-04-17T06:05:03Z dg43tfdfdgfd