NAGY VáLTOZáSOK A KáROLIN, TRóCSáNYI LáSZLó MELLé KINEVEZTEK EGY KANCELLáRT

Kancellária-rendszert vezettek be a Károli Gáspár Református Egyetemen, olvasható az intézmény honlapján. Trócsányi László rektor mellett így április 15-i hatállyal Csáki-Hatalovics Gyula Balázs látja el a kancellári feladatokat.

Az egyetem honlapján az olvasható, hogy ,,a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa határozatával 2024. április 15-i hatállyal duális rendszerűre alakítja át a Károli Gáspár Református Egyetem vezetési struktúráját”.

Tulajdonképpen az előző rendszert állította vissza a Károli Gáspár Református Egyetem azzal, hogy Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, a volt kancellár visszakapta korábbi pozícióját, úgy, mint a 2021 és 2022 közötti időszakban. Trócsányi Lászlót akkor nevezték ki rektornak.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a felsőoktatási intézmény első számú felelős vezetője és képviselője a rektor, aki eljár és dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket jogszabály, az alapító okirat, a szervezeti és működési szabályzat, a kollektív szerződés nem utal más személy vagy testület hatáskörébe. Így a rektor az intézmény első számú vezetője, az oktatási, kutatási és tudományos tevékenység irányítója. 

A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling-, belső ellenőrzési, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért.

Korábban megírtuk, hogy Trócsányi László köszönetet mondott a Fidesz–KDNP-pártszövetség alkotmánybírói posztra való jelölése miatt, de egyetemi kötelezettségvállalásai okán nem tudott ennek eleget tenni.

Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel – jelenleg nem tudok eleget tenni

– írta a Károli Gáspár Református Egyetem rektora korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében.

2024-04-16T12:11:06Z dg43tfdfdgfd