NAGYON SOKAN KöLTöZNEK MADRIDBA A LATIN-AMERIKAI ORSZáGOKBóL, KöZTüK SZUPERGAZDAGOK IS

Egyre többen költöznek Latin-Amerika országaiból a spanyol fővárosba, Madridba. A Salamanca negyedben különösen gyorsan nő a számuk. Egy ilyen, két hálószobás lakásért itt egymillió eurót is elkérnek, de így is nagyon pörög a piac.

„Elsősorban a latin-amerikaiakat célozzuk meg, és most hatalmas a kereslet, ötszöröse a kínálatnak a környéken" - mesélte egy ingatlankereskedő, Tarek Mure Garzón.

Marcela Pérez a főleg mexikóiak, kolumbiaiak és venezuelaiak által vásárolt lakások berendézésével foglalkozik, és bőven van dolga.

„Sokszor előfordul az, hogy csak rövid időt töltenek itt, legfeljebb hat hónapot. Ezért inkább megbíznak valakit, és így amikor megérkeznek, már minden készen áll" - mondta.

Madrid az új Miami?

Octavio Rojas mexikói, de már 15 éve él Madridban. Most azon dolgozik, hogy megkönnyítse honfitársainak a letelepedést és a befektetéseket.

„Madrid pontosan azt nyújtja, amit keresünk: biztonságot, erős gazdaságot, jogbiztonságot, valamint fantasztikus gasztronómiai és kulturális kínálatot" - magyarázta.

Az újonnan érkezők közül sokan európai mércével mérve is kifejezetten gazdagok. Ők azok, akik a fent említett, méregdrága lakásokat meg tudják venni, akik befektetéseket és rengeteg pénz hoznak a városba, és akik miatt Madridra sokan új Miamiként hivatkoznak.

„Madrid új lakói új lendületet adnak a város kulturális életének. Az ehhez hasonló művészeti galériák ügyfeleinek 90%-a már latin-amerikai gyűjtő" - jelentette madridi tudósítónk, Jaime Velázquez.

Milliós nagyságrendben élnek amerikaiak Spanyolországban

A növekvő kereslet miatt több latin-amerikai étteremlánc és más vendéglátóhely is üzleteket nyitott Madridban. Az egyik ilyen lánc társalapítója, Wilmer Yajamin azt mesélte, hogy nagyon sokan jöttek Mexikóból a spanyol fővárosba, ezért a bárokban megnőtt a kereslet a tequila és a mezcal iránt, és most olyan éttermekben is isznak mexikói italokat, ahol híres séfek főznek.

2022-ben 3 millió latin-amerikai születésű ember élt Spanyolországban, közülük 820 ezren Madridban és környékén. A növekedés 50 százalékos 2015-höz képest, és ebben a számban nincsenek is benne azok, akiknek a szüleik latin-amerikai bevándorlók, de ők már Spanyolországban születtek.

2024-03-28T16:56:08Z dg43tfdfdgfd