ORBáN BALáZS: SZáMOS ORSZáG BEZáRKóZIK, MíG MAGYARORSZáG LEARATJA A KAPCSOLATéPíTéS GYüMöLCSEIT

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója véleménycikket írt, melyben Hszi Csin-ping kínai elnök Magyarországra való látogatása apropóján a külkapcsolatok jelentőségéről és Magyarország gazdasági teljesítményéről értekezett.

Orbán Balázs az Euronews oldalán megjelent publicisztikában kiemeli, hogy Párizson kívül Budapest az egyetlen uniós főváros, ahová Hszi Csin-ping kínai elnök ellátogatott.

Mint írja, ez azért van, mert „Magyarország minden érintett számára kulcsfontosságú állammá vált; a béke és a nemzeti szuverenitás előmozdítójává, az új iparágak vezetőjévé, a Kelet és a Nyugat közötti hídképzés kulcsfontosságú szereplőjévé, valamint az Európai Unió kapujává”. A kínai elnök választása szerinte ezt a tényt tükrözi.

Miközben a világ számos országa bezárkózik, Magyarország azzal tűnik ki, hogy aktívan ápolja kapcsolatait az országok és piaci szereplők széles körével a kereskedelemtől az infrastruktúráig, valamint a kulturális és tudományos kapcsolatokig számos ágazatban

– hangsúlyozza cikkében Orbán Balázs, hozzátéve, hogy az egyre összetettebbé váló geopolitikai környezetben csak így lehet fennmaradni.

Magyarország gazdasági kapcsolatainak eredményeit listázva a politikus felidézi, hogy a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) Magyarországon 2010 óta csaknem megduplázódtak, és a befektetői bázis földrajzilag is sokszínűbbé vált. Tavaly 2010-hez képest az ázsiai befektetők aránya 19 százalékról 34 százalékra ugrott, miközben az európai befektetések 56 százalékot tettek ki.

Széthúzás helyett körültekintés

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette: Európának fel kell ismernie, hogy a változó geopolitikai környezet a „körültekintő kapcsolatépítés” stratégiáját követeli meg.

Ha Kína és az Egyesült Államok között globális feszültségek alakulnak ki, Európa nyitott gazdasági keretei fogják megfizetni az árát

– fogalmazott.

A blokkosodás – vagyis az egyes országok közötti széthúzás – kialakulásának logikája több egyértelmű veszélyt rejt magában: a meglévő függőségek súlyosbodása, a szuverenitás elvesztése, gazdasági hanyatlás, a geopolitikai perifériára szorulás, és az összes blokktagot érintő konfliktusoknak való kitettség – sorolja publicisztikájában a magyar politikus.

A cél, hogy a megfontoltság győzzön

Orbán Balázs említette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét is.

Úgy gondoljuk, hogy a kapcsolatépítésről alkotott elképzelésünk elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa ismét erőssé váljon – és hogy a megfontoltan gondolkodók esélyt kapjanak a győzelemre. Elnökségünk alatt meg kívánjuk mutatni, hogyan lehetséges mindez

– vetítette előre a soros magyar elnökség tervezett attitűdjét.

„Itt az ideje, hogy visszalépjünk a megosztott világ pereméről. Magyarországon már most aratjuk ennek gyümölcsét” – zárta írását Orbán Balázs.

2024-05-08T19:14:27Z dg43tfdfdgfd