ORBáN VIKTOR PERT VESZTETT A MéSZáROS LőRINC-KöZELI ECONOMX HíRPORTáL ELLEN

A Media1 a nagy bírósági titkolózás ellenére is kiderítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elvesztette hétfőn a Fővárosi Törvényszéken az Economx nevű, Mészáros Lőrinc-közeli gazdasági hírportál ellen indított bírósági perét elsőfokon. A bírósági eljárást azért indította Orbán, mert a portál idézte Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának nyilatkozatát Orbán Viktor oligarchiáiról és arról, hogy milyen megfontolásból és milyen körülmények között kezdte el kimenekíteni a magyarországi vagyon jelentős részét az élelmiszerlánc vezetője. Az ügy érdekessége, hogy az osztrák vezérigazgató szavait ugyancsak idéző Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor számára kedvezően ítélt elsőfokon múlt héten pénteken, tehát a Fővárosi Törvényszék másképp ítélte meg a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx cikkét és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írását. A Fővárosi Törvényszék egyébként még az Economx elleni tárgyalás időpontját is eltitkolta előlünk, így információink szerint a tárgyalást gyakorlatilag titokban, kizárólag a felperes és az alperes jogi képviselőinek jelenlétében, érdeklődők nélkül tartották meg hétfőn. A tárgyalás megtörténtét egy folyosói papír buktatta le.

Mint arról elsőként a Media1 beszámolt a múlt héten, egy Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez közeli ügyvédi iroda közreműködésével tömegesen indított bírósági pereket Orbán Viktor miniszterelnök mint magánszemély legalább féltucat, de egyes információink szerint ennél is több olyan magyarországi szerkesztőség ellen, melyek idézték Hans Reisch, a SPAR élelmiszerlánc vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című lapban megjelent gondolatait arról, hogy Orbán oligarchái miatt kezdte el kimenekíteni a SPAR a magyarországi vagyon egy részét. Orbán pert indított a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, de még a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx című lapok ellen is, azt állítva, hogy a lapok hazugságot közöltek a lapszemléjükben a SPAR vezérétől és ezért őket mint másodközlő médiumokat is felelősség terheli.

A Klubrádió elsőfokon vesztett az Orbán által indított perben

Szintén megírtuk, hogy a Klubrádió elsőfokon, nem jogerősen elvesztette pénteken az Orbán által indított pert a Fővárosi Törvényszéken, melynek bírája sajtó-helyreigazításra kötelezte a szerkesztőséget. Stock Richárd vezérigazgató azonban a Media1-nek azt nyilatkozta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, és ha kell, akár nemzetközi szintre is elviszik majd az ügyet, ha a magyarországi jogorvoslati lehetőségeik kimerülnének.

Stock arra hívta fel portálunk olvasóinak figyelmét, hogy az ügy jelentősége az, hogy tudnak-e még egyáltalán a jövőben külföldi lapszemléket készíteni a magyar médiumok, vagy ellehetetlenül ez a tevékenységük, tehát tovább korlátozódik Magyarországon a sajtószabadság.

Portálunknak a Klubrádió vezérigazgatója azt is elmondta, hogy mivel külföldi laptól vették át a SPAR vezérigazgatójának nyilatkozatát, nem volt lehetőségük ellenőrizni, hogy a SPAR vezérigazgatója igazat mondott-e, de hírértékűnek vélték az állításokat, törvényi és szakmai kötelességüknek érezték, hogy a közönségük értesüljön az állításokról.

Stock megemlítette, hogy a Klubrádióra vonatkozó bírósági idézés kézhezvétele és a tárgyalás és egyben az ítélethirdetés időpontja között alig pár nap telt el (ezek általánosak a sajtóperek esetében), ilyen rövid idő alatt lehetetlen is lett volna felvenni a kapcsolatot az osztrák vezetővel és a bírósági perbe tanúként Magyarországra hozni – ráadásul mivel sajtóperről, azaz gyorsított bírósági eljárásról és külföldi állampolgárról van szó, arra sem láttak lehetőséget, hogy a magyar bíróságra beidéztessék. A Klubrádió elleni ügy tehát hamarosan másodfokon folytatódik majd.

A Mészáros Lőrinc-közeli Economx hétfőn nyerni tudott Orbán ellen

A Klubrádió számára kedvezőtlen pénteki törvényszéki ítélet után még érdekesebb, hogy portálunk időközben bírósághoz közeli forrásokból megtudta, hogy egy másik lap, a Mészáros Lőrinc-közeli Economx portál esetében Orbán Viktor vesztette el a pert, tehát esetükben a bíróság pont fordítva ítélt, mint a Klubrádió hasonló cikkénél.

A bíróság ítélete szerint az Economx jogszerűen közölte a SPAR-vezér állításait Orbán oligarchiáról és arról, hogy miért kellett kimenekíteni a vagyon egy részét Magyarországról.

Úgy tudjuk, a bíróság az alperes érvelését elfogadta, hogy a miniszterelnöknek mint a közélet egyik legfontosabb közszereplőjeként nagyobb tűrési kötelezettsége van a róla megjelent kritikus megjegyzésekkel kapcsolatban és a lap csak az osztrák SPAR vezetőjének egyfajta értékítéletét, véleményét vette át, azt pedig nem lehet helyreigazíttatni.

Az Economx egyébként ugyanahhoz az Indamediához tartozik, amely az Index.hu portált is kiadja, és amely néhány évvel ezelőtt, óriási botránysorozat közepette került Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátjának közelébe, egészen pontosan Vaszily Miklóshoz, aki a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 igazgatósági elnöke is, és aki más olyan cégekben is felbukkant már csúcsvezetőként, amelyeknek köze volt Mészároshoz. Ilyen cég volt például a PestiTV-t működtető vállalkozás vagy korábban az Echo TV is.

Vaszily NER-be való beágyazottságát mutatja, hogy 2023-ban maga is részt vett Orbán Viktor évértékelő beszédén a Várkert Bazárban.

Néma a vesztes felperes és a győztes alperes is

A Media1 kereste az ügyben az Indamedia sajtóosztályát, de nem válaszoltak a megkeresésünkre, így csak más forrásokból származó információink alapján tudjuk közölni, hogy az Indamedia szerkesztősége nyerte tegnap, hétfőn az Orbán által indított pert elsőfokon. Érdekesség, hogy az ítéletről az Economx portál sem számolt be egyelőre, tehát nem verik nagy dobra győzelmüket, pedig a múlt héten, a Media1 a perek indulásával kapcsolatos első cikke után közleményt tett közzé az Economx, és abban még az igazukat bizonygatták az akkor még csak indulófélben lévő ügyben.

Kerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy megtudjuk, hogyan értékeli az ítéletet a felperes kormányfő, de Havasi nem válaszolt, csak egy olvasási visszaigazolást kaptunk tőle.

A miniszterelnök főkommunikátora azt sem volt hajlandó elárulni, hogy összesen hány hazai és esetleg külföldi lapot perelt be Orbán, de nem reagált arra sem, amikor megkérdeztük, hogy Orbán Viktor egykoron az Európai Parlamentben azt állította, hogy ő és kormánya sohasem vetemedne arra, hogy elhallgattassa azokat, akik nem értenek egyet velük, most mégis olyan pert indított, amelynek ennek ellenkezője az üzenete, ráadásul olyan médiumokat perel, amely a SPAR vezérigazgatójának szavait vették át.

Kerestük a kormányfő jogi képviseletét ellátó, Tuzson Bencéhez közeli Biczi és Turi Ügyvédi Irodát is (korábbi nevén Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda), hogy megkérdezzük, hogyan értékelik Orbán Viktor az Economx ellen elvesztett sajtóperét, tervez-e fellebbezni a felperes közjogi méltóság, de nem válaszoltak, ahogy arra sem reagáltak, hogy nem érzi-e úgy a felperes, hogy unfair dolog külföldi lapokban megjelent nyilatkozat szemlézése miatt az átvevő magyar lapokat bíróság elé citálni.

A Fővárosi Törvényszék még az Economx elleni tárgyalás időpontját is titkolni próbálta előlünk

A Fővárosi Törvényszék sem bizonyul mostanában készségesnek. Nem reagálnak arra a kérdésünkre, mi az oka annak, hogy hiába küldtünk kérdést a múlt héten azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz az Orbán Viktor és az Economx közötti bírósági tárgyalás.

Ez egyébként elég súlyos dolog: az elvben független és részrehajlásmentes bíróság a nyilvános bírósági tárgyalás időpontjának és helyszínek eltitkolásával elérte, hogy a sajtó érdeklődő tagjai ne tudjanak jelen lenni a bárki által felkereshető tárgyaláson. Portálunkat, a Media1-et megfosztották ezzel a tudósítás törvény biztosította jogától, ezzel korlátozták a sajtószabadsághoz fűződő alapvető alkotmányos jogainkat, továbbá olvasóink információszabadsághoz fűződő jogait.

A Media1 a tárgyalás időpontjának és helyszínének eltitkolása, tehát tudósításának megakadályozása miatt panasszal él a Fővárosi Törvényszék elnökségénél és sajtóosztályán egyaránt.

Jön az Index.hu elleni per is

Információink szerint egyébként hamarosan sor kerülhet az Orbán Viktor vs Index.hu bírósági tárgyalásra is. Ennek időpontjával és helyszínével kapcsolatban újra feltettük kérdésünket a Törvényszéknek, bízva abban, hogy ezúttal a bíróság jogállamhoz méltó módon választ ad és nem keltik még jobban azt a látszatot magukkal szemben, hogy a miniszterelnökkel kivételezve eltitkolják az őt érintő bírósági tárgyalások időpontját. Bárhogy is próbálják akadályozni a munkánkat, portálunk így vagy úgy, de mindenképp hírt ad majd az Index ellen indult bírósági eljárás kimeneteléről is.

Megkerestük a SPAR-t is – íme, hogy mit válaszoltak

A Media1 egyébként megkereste a SPAR-t is az ügyben, hogy megtudjuk, hogyan értékelik, hogy a vezérigazgatójuk nyilatkozatát idéző magyar lapokat Orbán Viktor bíróság elé állíttatja.

A SPAR magyarországi kommunikációs igazgatója, Maczelka Márk a SPAR Austriához irányított bennünket, ahol a magyarországi vezető által említett Nicole Berkmann szóvivőasszony számára is elküldtük kérdéseinket, például azt, hogy nem érzi-e úgy az általa képviselt cégcsoport, hogy a vezérigazgatójuk nyilatkozatát idéző médiumoknak, például a Klubrádiónak segítséget kellene nyújtania a jogi eljáráshoz kapcsolódóan, illetve megkérdeztük azt is, vannak-e bizonyítékai az osztrák újságban közölt állításai alátámasztására, és ha igen, mik ezek.

A SPAR Austria szóvivője azonban csak annyit reagált, hogy a SPAR nem kívánja kommentálni ezt a témát.

Kérdésünkre, hogy mennyiben tekinthető felelős vállalati kommunikációnak, hogy nem állnak ki a vezetőjük nyilatkozatát átvevő médiumok mellett, már nem válaszolt a sajtószóvivő – ha később Nicole Berkmann ezt mégis megteszi, arról cikkünk későbbi frissítésével, ennek feltüntetésével még beszámolunk.

Frissítés 2024.05.07 20:43

Még egy érdekes részlet a perről

A Media1 megtudta azt is, hogy az alperes Indamediát dr. Bodolai László ügyvéd képviselte – ezt egy ügyvédek számára fenntartott Facebook-csoportban zajló kommunikáció is megerősíti, ahol több jogász megütközve hosszasan kommunikál arról, Orbán Viktor miért perli egyáltalán az Indamediához tartozó Economixot, amelynek Bodolai László látja el a jogi képviseletét. Kerestük az ügyben Bodolait, de ügyvédi titoktartás miatt nem kívánt nyilatkozni.

 

https://media1.hu/2024/05/02/orban-viktor-beperelte-media-spar-vagyonkimentes-magyarorszagrol/

https://media1.hu/2024/05/07/orban-viktor-pert-nyert-klubradio-elsofok-fellebbezes/

https://media1.hu/2021/06/04/a-kuria-szerint-is-serulnek-a-peres-felek-jogai-amikor-az-itelethozatal-nyilvanossaga-korlatozott/

Borító: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2024-05-07T15:15:12Z dg43tfdfdgfd