OROSZ GáZT IS ADHAT EL AZ EU-NAK A CSőDKöZELBEN LéVő BOLGáR GáZóRIáS

Vlagyimir Malinov bolgár energiaügyi miniszter és török kollégája, Alparslan Bayraktar  szombaton találkoztak Isztambulban. Malinov azért utazott Törökországba, hogy felmondja a BOTAŞ és a Bulgargaz közötti megállapodást, de a törökök erre nem mutattak hajlandóságot. A bolgár hatóságok már több mint fél éve próbálják új feltételekhez szabni a megállapodást, de a szombati találkozó újabb fiaskóval végződött. 

Sok gáz, sok pénz

A Bulgargaz és a BOTAŞ közötti szerződés 2035-ig évi 1,85 milliárd köbméter gáz lekötését írja elő a török ​​LNG-termináloktól a bolgár határig a transzbalkáni gázvezetéken keresztül. A szerződést vizsgáló bolgár parlamenti bizottság jelentése szerint a megállapodás kedvezőtlen Bulgária számára, ezért felülvizsgálatra küldték az Európai Ügyészséghez.

A parlamenti bizottság jelentése kitér arra is, hogy a Bulgargaz félmillió dollárt fizet naponta a török gázóriásnak, viszont nem használja ki a szerződésben rögzített kapacitást, és a Bulgargaz épp ezért évente több százmillió dollárt veszíthet. Megjegyzik: a vállalat az utóbbi két évben közel 300 millió dollárt költött el úgy, hogy abból nem származott később bevételük. 

Az Euractiv emlékeztet: a két vállalat közötti szerződést 2023. január 3-án Szófiában írta alá Denitza Zlateva, a Bulgargaz vezérigazgatója és Burhan Özdcan BOTAŞ-vezér a két ország akkori energiaügyi minisztere, Rosen Hristov és Fatih Dönmez jelenlétében. Bulgáriában akkor a Rumen Radev elnök által kinevezett ideiglenes kormány volt hatalmon. 

Alekszandr Nikolov volt energiaügyi miniszter a bolgár Segának nyilatkozva azt mondta, hogy a Bulgargaz szerinte csődben van, és hogy csak az azerbajdzsáni gázra vonatkozó hosszú távú szerződés mentheti meg a felszámolástól. Hozzátette: a török vállalattal kötött szerződés csak egy epizód a bolgár energiaszektor hanyatlásának. 

A szombati találkozó után kiadott közlemény szerint a hanyatlás tovább folytatódhat, ugyanis Malinov és Bayraktar bejelentették, hogy a bolgárok ugyan felülvizsgálnák a megállapodást, de a török fél ebben a formában folytatná az együttműködést. 

Orosz gázról van szó?

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága októberben vizsgálatot indított a hétvégén is tárgyalt szerződéssel kapcsolatban, és tájékoztatást kért azokról a megkötött vagy aktuálisan tárgyalt szerződésekről, melyek alapján a Bulgargaz elosztóként vagy forgalmazóként vesz részt Bulgária gázellátásában, vagy máshol az Európai Unióban.

Akkor azt mondták: a nyomozás oka annak a gyanúja, hogy a Bulgargaz lehet az egyetlen olyan cég az EU-ban, amely a török ​​infrastruktúrán keresztül vásárol földgázt, és így orosz gázt értékesít az Unió térségébe. 

Magyarország és a BOTAŞ

A török állami gázvállalat a magyar újságolvasóknak is ismerős lehet. 2023. augusztus 20-án Magyarországon járt Recep Tayyip Erdoğan török elnök, mikor is a török és a magyar állami gázkereskedők, tehát a BOTAŞ és az MVM megállapodtak 275 millió köbméter gáz megvásárlásáról. A Válaszonline akkor megjegyezte, hogy a 275 millió köbméter mennyiségre nagyon kevés (a lap szerint öt-hat téli napra elegendő Magyarországon), de a jelentőségét az adja, hogy 2024-ben Ukrajna felől már nem jön orosz gáz az EU-ba. Hozzátették: a szerződéskötésnek a magyar fél komoly jelentőséget tulajdonított, Szijjártó Péter nemzetközi gázkereskedelemért is felelős miniszter többször úgy nyilatkozott róla, mintha valami nagyon komoly üzlet köttetett volna. Megjegyezték, hogy Törökország úgy lehet az európai gázpiac kulcsfontosságú új beszállítója, hogy egyébként maga is jórészt importra szorul, azaz nem a saját gázát kínálja. 

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy március végi Facebook-posztjában azt írta, hogy "történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra." Szijjártó szerint Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságában, de ez idáig csak tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is. A miniszter akkor hangsúlyozta, hogy a két ország szorosabbra fűzi az együttműködést a nukleáris energia területén is, hiszen a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül, "így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is a segítségünkre lesznek. Egyúttal pedig török szakértők segítik majd magyar kollégáikat a hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében is.” 

Magyarország éves gázfogyasztása a földgáz árától és az időjárástól függően évi 8-10 milliárd köbméter. Arról egyelőre nem tudni, hogy az MVM tervezi-e, hogy a jövőben is vásároljon a BOTAŞ-tól.

2024-04-29T12:36:17Z dg43tfdfdgfd