PENELOPé CRUZ EGYáLTALáN NEM ENGEDI A GYERMEKEIT TELEFONOZNI

Te engeded, hogy a gyermeked sokat bújja a közösségi médiát? Nos, Penelopé Cruz, nagyon szigorú ennek tekintetében. Véleménye szerint a közösségi média, illetve az interneten való korlátlan szörfözés egyáltalán nincs jó hatással a gyerekek fejlődésére.

Penelopé Cruz rendkívül szigorú elvek mentén neveli a gyerekeit, ugyanis két gyermekének, a 10 éves Lunának és a 12 éves Leónak még telefont sem vett, sőt egy korábbi interjújában azt is nyilatkozta, hogy egészen 16 éves korukig tiltani fogja őket a közösségi oldalaktól. Ezt a véleményét pedig arra alapozza, hogy miután még fejlődésben van az agyuk, kialakulóban van a személyiségük, így borzasztóan káros lehet számukra az, ha folyamatosan ilyen jellegű ingereknek vannak kitéve. A színésznő meggyőződése az, hogy védeni szeretné a gyermekeit, ameddig csak lehet.

Jó megoldás-e, ha nem engedjük a gyermeket telefonozni?

Tény, hogy a gyermekeknek kiskorban egyáltalán nem tesz jót az, ha sok időt töltenek képernyő előtt. Azonban fontos elfogadni, hogy a mi gyermekeink már egy olyan világba születnek, amelynek szerves része az internet létezése. Vélhetően már az iskolában nélkülözhetetlen számukra a használata, hiszen sokszor ezen keresztül osztanak meg tananyagokat, vagy adnak olyan feladatokat, amikhez elengedhetetlen az internet használata.

Arról nem is szólva, hogy attól még, hogy a szülő nem engedi a gyermekét telefonozni, valószínűsíthetően ettől függetlenül fog találkozni az internettel, a közösségi médiával, hiszen a barátainak, osztálytársainak lesz telefonja, és már az én gyerekkoromban is úgy volt, hogy egymásnak mutogattuk a videókat, amiket akkor érdekesnek, vagy olykor sokkolónak tartottunk.

A tiltott gyümölcs mindig édesebb

Ezentúl szintén probléma, hogy amennyiben tiltjuk a gyermeket a telefonhasználattól, az is abszolút kontraproduktív lehet, hiszen ne feledjük, a tiltott gyümölcs mindig sokkal édesebb. Saját példámból tudom, hogy bármit tiltottak a szüleim, sokkal inkább akartam, érdekelt. Ezzel szemben, ha közömbösen álltak valamihez, az nem feltétlen keltett fel bennem akkora érdeklődés, mint az, amit nem volt szabad csinálni. Ez általános jelenség. Éppen ezért nem feltétlen célszerű a konkrét tiltás, javasoltabb az észszerű korlátok bevezetése, és a rendszeres ellenőrzés.

Mit ajánlanak a szakemberek?

A WHO ajánlása szerint 0-18 hónapos korig abszolút nem ajánlják a képernyő előtt való időtöltést – ebbe természetesen a számítógépen túl a televízió is beletartozik. Ezentúl 18-24 hónapos kor között napi 1 óránál kevesebb időt ajánlanak, de létfontosságú, hogy a szülő minden esetben legyen ott a gyermek mellett. Ezentúl 2-5 éves kor között napi maximum 1 órát engednének a szakemberek. 5 éves kor felett pedig következetes keretek betartását javasolják. Ezentúl a WHO arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyermekeknek inkább sokkal több időt kellene a szabadban töltenie, mozgással.

Mi a jó megoldás?

Nos, a jó megoldást, mindenki maga találja meg, azonban én mindig az arany középút lehetőségét keresem. Fontos kihangsúlyozni, hogy minden szülő és gyermek más, egyéni igényekkel és normákkal, így nem létezik egy pontos recept, melynek betartásával biztosan eredményeket érhetünk el. Azonban fontos azt is elválasztani, hogy milyen tartalmat engedünk a gyermekünknek nézni, hiszen elsősorban annak a minősége káros, nem pedig az idő, melyet eltöltenek, de természetesen azt is fontos korlátozni, és egészséges keretek között tartani. Így talán a legészszerűbb megoldás az, ha nem tiltjuk a gyermeket, de korlátozzuk és ellenőrizzük. Így képesek leszünk kontrollálni azt, hogy milyen tartalom jut el a gyermekünkhöz, és azt is képesek vagyunk ellenőrizni, hogy idősebb korában ő mit közöl magáról. Hiszen ez igen fontos szempont.

Az alábbiakban pedig gyereknevelési tanácsokat hoztunk Hollywoodból!

2024-03-28T08:42:55Z dg43tfdfdgfd