PINTéR LáSZLó SUHAJDA SZILáRD SZEMéLYES TáRGYAIRóL: NEM LEHET MEGTALáLáSRóL BESZéLNI

Pintér László, a Magyar Hegymászó Szövetség kommunikációs vezetője szerint nem lehet Suhajda Szilárd személyes tárgyai megtalálásáról beszélni, mert mindenki tudja, hogy a mászók ezekben a sátortáborokban hagyják a dolgaikat.

Mint megírtuk, egy serpa találhatta meg hétfő reggelre virradóra Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait. A hegymászó dzsekije és sátra – amely több nappal a tragédia után is stabilan állt – 6500 méter magasan van. Pintér László szerint azonban ennek semmilyen hírértéke nincs, sőt arról sem lehet beszélni, hogy ezeket a holmikat megtalálták, mert köztudott, hogy a mászóknak a különböző táborokban vannak dolgaik.

A Magyar Hegymászó Szövetség kommunikációs vezetője az ATV Híradónak elmondta, hogy a családnak szüksége volt a személyes tárgyakra, technikai eszközökre, ezért kérték a logisztikai hátteret biztosító nepáli céget, hogy azokat gyűjtsék össze. Ez megtörtént, jelenleg Katmanduban van a feladásra váró csomag – tette hozzá.

Pintér László arról is beszélt, hogy Suhajda Szilárdnak három sátra volt: egy az alaptárborban, egy a 2-es táborban, valamint volt egy csúcstámadó sátor, amit fölvitt a 4-es táborba.

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, este pedig elindult a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából. A magyar hegymászó legutóbb május 24-én délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A Hillary-lépcső magasságában érkezett utoljára jel a nyomkövetőjéről, ez volt az utolsó lokáció, ahonnan a pozíciója még érzékelhető volt.

Hosszas keresés után végül május 25-én este érkezett a hír, hogy egy másik expedíció tagjai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél, 8780 méteres magasságban, de nem tudtak segíteni rajta (hogy miért, arról itt írtunk bővebben). Ezt követően felvették a kapcsolatot az alaptábori hátteret biztosító nepáli ügynökséggel, és elindult egy helikopter, valamint három serpa Suhajda megkeresésére. 

Május 27-én érkezett a hír, hogy a mentőcsapat nem találta meg Suhajda Szilárdot, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mivel úgy gondolták, semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

Pintér László volt Rónai Egon vendége a múlt héten a Konkrétan című műsorunkban. A beszélgetést itt nézheti meg: 

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

2023-06-06T19:03:24Z dg43tfdfdgfd