PUTYINT öTöDSZöR IS BEIKTATTáK, LEMONDOTT AZ OROSZ KORMáNY

„Egységes és nagyszerű nemzet vagyunk, és együtt le fogunk győzni minden akadályt, megvalósítjuk mindazt, amit elterveztünk. Együtt győzni fogunk” – ezt mondta ötödik beiktatási beszédében Vlagyimir Putyin. Márciusban ugyanis tartottak egy elnökválasztást, amit ő nyert meg és ilyenkor tartanak efféle ceremóniákat.

Az ünnepségen hat uniós ország képviseltette magát: Franciaország, Magyarország, Szlovákia, Görögország, Málta és Ciprus. Nem sokkal a keddi beiktatási ceremónia után Putyin részt vett az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka által vezetett imaórán, aki megáldotta az elnököt.

„Az Isten maga bízta meg önt Oroszország szolgálatával” - mondta az egyházfő Putyinnak. Kirill pátriárka aztán Alekszandr Nyevszkijhez, Novgorod középkori uralkodójához is hasonlította, hozzátéve, hogy azért imádkozik, hogy az elnök „a század végéig” hatalmon maradjon.

A beiktatással egyidőben az orosz kormány is lemondott, hiszen ilyenkor új kormány alakul, az eddigi kabinet megbízott státuszban dolgozik tovább, amíg meg nem alakul az új. A Meduza forrásai szerint egyelőre kérdés Mihail Miszustin kormányfő pozíciója. Egyes feltételezések szerint Putyin Szergej Kirijenkót, az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét vagy Szergej Szobjanyint moszkvai polgármestert jelölheti majd a helyére.

2024-05-07T12:58:09Z dg43tfdfdgfd