REKORDSZáMú MENEDéKKéRő éRKEZETT AZ EGYESüLT KIRáLYSáGBA

Rishi Sunak hosszú ideje kemény fellépést ígér a menedékkérők ellen, és abban reménykedik, hogy az Egyesült Királyságba engedély nélkül érkezők Ruandába való kitoloncolása elriasztja az embereket a La Manche csatornán való veszélyes átkeléstől. Az erre vonatkozó törvényjavaslat a következő hónapban, számos vitát követően kerül a brit parlament elé. 

A brit belügyminisztérium szóvivője múlt héten közölte, hogy "elfogadhatatlanul sok ember próbál továbbra is átkelni a La Manche-on, és épp ezért kell mielőbb elindítani a ruandai járatokat.” Hozzátette, hogy "továbbra is szoros együttműködésben dolgozunk a francia rendőrséggel, akik egyre több erőszakkal és rendbontással néznek szembe a francia partszakaszon, és fáradhatatlanul dolgoznak a veszélyes, egyben illegális átkelések megelőzésén."

Az összesített éves számok szerint tavaly 36 százalékkal kevesebb ember próbált a tenger felől Nagy-Britanniába jutni a 2022-es rekordhoz képest, Sunak pedig büszkén közölte, hogy épp a kormány döntései miatt csökkent a hajók és a menedékkérők száma. A 2024-es adatok kedvezőtlenül hathatnak Sunakra és a Konzervatív Pártra az idén esedékes parlamenti választások előtt, főleg, hogy a felmérések szerint a Munkáspárt már most fölényben van velük szemben. 

A konzervatívok egyik vesszőparipája a bevándorlás rendezése, és amennyiben nem tartják be politikai ígéreteket, szavazókat veszthetnek emiatt. Az Euractiv idézi Stephen Kinnockot, a Munkáspárt egyik szóvivőjét, aki szerint minden elérhető bizonyíték ellenére Rishi Sunak folyamatosan azt mondja a briteknek, hogy a bevándorlás megfékezése jó úton halad.

2024-03-28T09:10:22Z dg43tfdfdgfd