ROMáNIA EGY LéPéSSEL KöZELEBB KERüLT A SCHENGENI öVEZETHEZ VALó CSATLAKOZáSHOZ

Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron tartott beszédében elmondta, Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása.

„Ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni” – mondta Marcel Ciolacu a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálja avatóünnepségén.

Marcel Ciolacu leszögezte: a nagy országos projektekhez, mint a schengeni csatlakozás, stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni.

48 órán belül a román állampolgárok elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést

– emelte ki.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök kiemelte, hogy a reptérfejlesztés uniós támogatással valósult meg, és további infrastrukturális projektekre is van pénz. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a temesvári reptérfejlesztés a bizonyíték arra, hogy Románia képes uniós pénzből a nemzetközi előírásoknak megfelelő beruházásokat megvalósítani.

A terminál vasárnaptól, az ország részleges schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevél-ellenőrzés nélküli uniós térségbe tartó utasokat szolgálja ki. Az avatóünnepségen Nicolae Ciuca szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett.

Az Indexen még tavaly decemberben írtunk róla, hogy Bulgária és Románia 2024 márciusában csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez.

2024-03-29T13:00:37Z dg43tfdfdgfd