SZEXUáLIS AKTUSRA KéNYSZERíTETTE FELESéGéT EGY INDIAI FéRFI, DE A BíRó ELUTASíTOTTA A Nő PANASZáT

Egy indiai nő azzal vádolta meg a férjét, hogy szexuális aktusra kényszerítette, azonban a bíró elutasította a nő panaszát, mivel az indiai törvények szerint nem törvénytelen, ha egy férj erre kényszeríti a feleségét.

Madhya Prades Legfelsőbb Bíróságán egy múlt héten hozott ítélet rávilágított egy olyan jogi kiskapura Indiában, amely szerint nem büntethető a házastársi nemi erőszak, amelyet a férj követ el a felesége ellen, amennyiben a nő elmúlt 18 éves – írja a CNN.

A kampányolók évek óta próbálják megváltoztatni a törvényt, de azt mondják, hogy konzervatívokkal állnak szemben, akik szerint az állami beavatkozás tönkreteheti a házasság hagyományát Indiában. A Delhi Felsőbíróság 2022-ben megosztott ítéletet hozott a kérdésben, ami arra késztette az ügyvédeket, hogy fellebbezést nyújtsanak be az ország Legfelsőbb Bíróságához.

A Madhya Prades-i Legfelsőbb Bíróság végzése szerint egy indiai nő a rendőrségnek elmondta, hogy férje 2019-ben, nem sokkal házasságkötésük után „természetellenes szexre” kényszerítette.

A bírósági dokumentumok szerint a nő azt állította, hogy az aktus többször is megtörtént, és hogy a férje azzal fenyegette meg, hogy elválik tőle, ha bárkinek is beszél erről. A nő végül előállt, miután beszámolt az történtekről az édesanyjának, aki arra bátorította, hogy tegyen feljelentést. A férj megtámadta felesége panaszát a bíróságon

az ügyvédje pedig azt állította, hogy a pár közötti „természetellenes szex” nem bűncselekmény, mivel házasok.

Gurpal Singh Ahluwalia bíró ítéletét meghozva rámutatott arra, hogy Indiában a házasságon belüli történt nemi erőszakra mentesség vonatkozik, ugyanis az országban nem bűncselekmény, ha egy férfi erőszakkal kényszeríti a feleségét a szexuális aktusra.

Ha ezt a cselekményt a tizenöt évnél nem fiatalabb feleségével követi el, akkor a feleség beleegyezése lényegtelenné válik. A házasságon belüli nemi erőszakot eddig nem ismerték el

– mondta a bíró. Megjegyzései ismét kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogyan bánik India a nőkkel, akiket a mélyen patriarchális társadalomban továbbra is erőszak és diszkrimináció ér.

Ugyan az ország már tett lépéseket a nők jobb védelmét szolgáló törvények megalkotása terén, de jogászok szerint a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménnyé nyilvánításától való vonakodása miatt a nők megfelelő védelem nélkül maradnak. Indira Jaising ügyvéd felszólította a bíróságokat, hogy sürgősen foglalkozzanak a kérdéssel.

Az áldozatoknak ugyan vannak lehetőségeik szexuális erőszakot elkövető férjükkel szemben, kérhetnek például távoltartási végzést, vagy feljelenthetik őket családon belüli erőszak miatt, de sokan nem tesznek feljelentést. Egy 2022-es tanulmány szerint sok házas nőt akkor is figyelmen kívül hagynak, amikor rendőrségi feljelentést próbálnak tenni.

Van segítség

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

2024-05-07T14:10:22Z dg43tfdfdgfd