TOVáBBRA IS VESZéLYBEN URSULA VON DER LEYEN MUNKáJA

Annak ellenére, hogy továbbra is Ursula von der Leyen újrázása a legvalószínűbb, egyáltalán nem olyan biztos, hogy a júniusi EP-választások után vissza is tér az Európai Bizottság élére. Ugyan egy nemrégiben kirobbant botránya enyhült, de még továbbra sincs kint a vízből az egykori német honvédelmi miniszter.

Még első munkanapja előtt lemondott új pozíciójáról Markus Pieper német EP-képviselő, aki a központi szereplője volt az elmúlt hetekben az Ursula von der Leyen körül kirobbant botránynak.

Mint azt az Indexen részletesen bemutattuk, sokan azzal vádolták meg az Európai Bizottság elnökét, hogy a frissen felállított kis- és középvállalkozások megbízotti pozícióba kivételezés útján választották Piepert még januárban, aki április 16-án, kedden állt volna munkába – ugyanakkor hiába írta alá szerződését még március 31-én, Pieper végül első munkanapja előtti este lemondott.

Az elmúlt hetekben kiválasztása miatt Pieper és Ursula von der Leyen is nehéz helyzetbe került, ugyanis

az EB-elnökhöz hasonlóan Pieper is a német CDU tagja, és annak ellenére kapta ő az állást, hogy sajtóhírek szerint két jelölt is jobban teljesített nála a kiválasztási folyamat során.

Emiatt négy biztos, illetve az Európai Parlament is kritizálta a döntést, a kinevezés azonnali eltörlését és új, ezúttal transzparensebb kiválasztási folyamatot követeltek.

Ráadásul a kivételezés gyanúját az is erősítette, hogy az interjú során Piepert Von der Leyen kabinetfőnöke hallgatta meg, majd egy olyan bizottsági ülésen döntöttek a kinevezésről, ahol két nagy ellenzője, Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a belső piacért felelős Thierry Breton sem vett részt – utóbbival egyébként szorosan együtt kellett volna dolgoznia, hiszen pozíciójából adódóan Von der Leyen mellett közvetlenül Bretonnak is kellett volna jelentenie, így valószínűleg a közös munka sem lett volna túl gördülékeny.

Pieper a lemondását az arról először beszámoló német Handesblattnak röviden úgy kommentálta,

mivel Breton a bizottságon belül már előre bojkottálta a hivatalba lépésemet, így jelenleg nem látok lehetőséget a tisztséggel kapcsolatos elvárások teljesítésére

– fogalmazott a német EP-képviselő, aki emellett azzal vádolta meg a francia biztost, hogy pártpolitikai okok miatt ellenezte kinevezését.

Pieper lemondására késő este egy rövid közleményben Ursula von der Leyen szóvivője, Eric Mamer is reagált, amiben kifejtette, a bizottság elnöke egyszerre tiszteli és sajnálja, hogy Pieper így döntött, aki szerinte „egy bizonyított szakértője a kis- és középvállalkozásoknak, és eleve egy többlépcsős kiválasztási folyamat után választották ki”.

A közleményt azzal zárta, hogy mivel tiszteletben kell tartani minden uniós intézmény autonómiáját a tisztségviselők kinevezése során,

az elnök ezért úgy döntött, hogy az európai választásokig felfüggeszti a kkv-megbízotti poszt kiválasztási eljárások újbóli megnyitását.

Továbbra sincs kint a vízből Von der Leyen

Ugyan Pieper lemondásával a botrányból távozott az azt okozó személy, de ettől még továbbra sincs könnyű helyzetben az Európai Bizottság újrázásra készülő elnöke,

hiszen ettől a kivételezés gyanúja továbbra is fennáll, ráadásul von der Leyen emellett más problémákkal is szembenéz.

Egyrészt az Európai Ügyészség átvette a belga hatóságoktól az ún. Pfizergate vizsgálatát, amiben többek között az után nyomoznak, miért tűntek el a vakcinabeszerzések során a Pfizerrel tárgyaló Európai Bizottság elnöke és a gyógyszeripari cég vezérigazgatója közötti üzenetváltások.

Másrészt az Európai Parlament nemrég beperelte az Európai Bizottságot, amiért az EP-képviselők többsége szerint az Európai Bizottság jogtalanul, Orbán Viktor magyar miniszterelnök belebegtetett vétója miatt engedélyezte 10,2 milliárd eurónyi uniós támogatás kifizetését a decemberi EU-csúcs előtt, miközben a kifizetések jogállamisági aggályok miatt fel voltak függesztve.

Von der Leyen jövőjéről pedig nem a választók, hanem elsősorban az EP-képviselők döntenek,

hiszen az EP-ben szavaznak a biztosokról, így az Európai Bizottság elnökéről is, de emellett a tagállamok állam- és kormányfőinek többségének a támogatását is meg kéne szereznie von der Leyennek, a botrányai pedig nem neki kedveznek.

Az állam- és kormányfők befolyására pedig jó példa, ahogy 2019-ben Von der Leyen eleve megkapta a munkát: többek között Emmanuel Macron és Orbán Viktor együttműködésének köszönhetően sikerült Manfred Webert megbuktatni mint az Európai Néppárt jelöltjét az Európai Bizottság élére, és helyette Von der Leyent rántották elő a kalapból mint kompromisszumos jelöltet.

Ráadásul míg Németország támogatja, addig Emmanuel Macron francia elnök elég kétértelműen nyilatkozott a témát illetően.

Macron támogatása pedig létfontosságú lenne az egyébként még mindig legvalószínűbb befutó számára, mivel az utóbbi időben több nyugat-európai tagállam (elsősorban Spanyolország, Írország, Belgium) bizalma megingott Von der Leyenben az Izrael és Hamász közötti háborúban képviselt álláspontja miatt, míg emellett vannak tagállamok, amik egyszerűen ellenzik – ilyen például Magyarország és Szlovákia.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón az európai uniós vezetők csúcstalálkozójának napján Brüsszelben, Belgiumban 2024. március 22. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

2024-04-16T09:32:26Z dg43tfdfdgfd