TUDTA? ÍGY SIKíTANAK A BéKáK

Békák tanulmányozására érkezett egy kutatókból álló csoport az amazonasi dzsungelbe nemrég. Egy alkalommal különös tevékenységre lettek figyelmesek a tudósok az apró levelibékák esetében: a kétéltű állatok a fejüket hátravetve, ívelt háttal tágra nyitották a szájukat. Úgy tűnt, mintha a békák sikoltoznának, ám a kutatók nem hallottak semmit. Végül fogtak egy magas frekvenciájú hangfelvevőt és elindították a rögzítést.

Mint kiderült, a világon először sikerült dokumentálniuk a békák sikolyát, pontosabban egy védekező, magas frekvenciájú ultrahangot.

Ezt a hangot a kétéltűek akkor adják ki, ha egy ragadozó miatt veszélyben érzik magukat. A tudósoknak összesen két alkalommal sikerült rögzíteniük a hangot, amely véleményük szerint szolgálhat a ragadozó elijesztésére, de arra is, hogy odavonzzon egy másik állatot, hogy az megtámadja a veszélyt jelentő ragadozót.

Amikor a kutatók egy speciális szoftverrel elemezték a hangot, megállapították, hogy annak frekvenciatartománya 7 és 44 kHz között volt. Az emberek mint ismert, nem hallják a 20 kHz-nél magasabb frekvenciákat, amelyeket ultrahangnak minősítenek.

(SkyNews)

(Borítókép: Béka. Illusztráció: Getty Images)

2024-04-16T12:06:59Z dg43tfdfdgfd