TöBB EZER TITKOS MEGFIGYELéSRőL DöNTöTT VARGA JUDIT

A közérdekű adatigénylésére válaszul az Igazságügyi Minisztérium közölte, hogy nemzetbiztonsági céllal hány darab információgyűjtést engedélyezett a regnáló tárcavezető az elmúlt három évben. Csak 2023 első hét hónapjában – még Varga Judit idején – 849 darab kérelemről döntöttek.

Titkos információgyűjtés nemzetbiztonsági céllal csak igazságügyi miniszteri, bűnüldözési okok miatt pedig bírói engedéllyel végezhető. Egyedül a titkosszolgálatok végezhetnek külső engedélyhez nem kötött információgyűjtést – írta meg a hvg. Az Igazságügyi Minisztérium közérdekű adatigénylésére kiadta:

tavaly összesen 1400 ilyen megfigyelési igény futott be a tárcához.

Így tavaly minden nap – hétvégéket, munkaszüneti napokat is ideértve – majdnem 4 ilyen kérelmet kellett elbírálnia az igazságügyi miniszternek a nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésekről.

  • A tavalyi év első 7 hónapjában – még Varga Judit idején – 849 darab kérelemről döntöttek,
  • a további 5 hónapban – már Tuzson Bence idején –  551 darab kérelmet bíráltak el.

Előbbi a hivatalában töltött 212 nap alatt átlagosan naponta 4 ügyiratról, míg Tuzson Bence a 153 nap alatt átlagosan 3,6-ról hozott döntést. Az összesen 1400 kérelem meghaladja a 2022-es 1374-et, viszont nem éri el a 2021-es szintet, amikor 1469 kérelmet mérlegeltek. A lap úgy tudja,

a pozitívan elbírált kérelmek aránya hagyományosan magas.

Varga Judit az igazságügyi tárca éléről június végén távozott. Akkor ezt azzal indokolta, hogy a 2024-es EP-választás „egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével. Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre 100 százalékban tud koncentrálni”.

A miniszter akkor hozzátette, hogy erre az EP-kampányra sokkal jobban fel kell készülni, mint korábban, mert 2024-ben konzervatív fordulatot akarnak elérni az EP-ben. „Hatalmas megtiszteltetés volt számomra ez a négy év, és felemelő érzés volt a magyar érdekeket képviselni” – fűzte még hozzá Varga Judit. Majd Novák Katalinnal egyszerre visszaadta parlamenti mandátumát, és kivonul a közéletből. 

2024-03-29T13:48:37Z dg43tfdfdgfd