VALLáSI éS HáBORúS SZIMBóLUMOKBAN TOBZóDIK PUTYIN FELúJíTOTT TITKOS PALOTáJA

A Proekt orosz független lap és a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának tényfeltáró riportjából kiderül, hogy alapos felújításon esett át az orosz elnök elhíresült, a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében épült palotája.

Az új dekoráció Putyin háborúval és vallással kapcsolatos egyre növekvő rögeszméit tükrözi - írja a beszámolóról az ukrán Kyiv Post (a 22 perces, orosz nyelvű videó itt tekinthető meg).

"A palota belseje arról tanúskodik, hogy Putyin milyen mértékben fejlődött az épület  2010-es évek eleji építése óta. A felújított változatban nincs kaszinó, sztriptízterem vagy játékterem. Helyette van egy kápolna, amelyben Szent Vlagyimir, Putyin védőszentjének ikonja található" - számol be az orosz riport a változásokról.

A palotáról szóló első, közel kétórás, óriási figyelmet keltett dokumentumfilmet még Navalnij mutatta be 2021-ben:

"Az egyik főtermet csatákat és holttesteket ábrázoló festményekkel díszítették. A középső kép címe: Aki kardot ragad, az kard által vész el. E festmény eredetije a Nagy Kreml-palotában, kitüntetett helyen van kiállítva, és Putyin közismerten kedveli a címben használt jelmondatot" - hallható a riportban.

A kápolnát vallási ikonok és keresztek díszítik, valamint Szent Vlagyimir triptichonja, és helyet kapott benne egy fatrón is.

Az orosz uralkodók palotáikat és fontos vallási helyszíneket általában szentek ábrázolásával díszítették, ez a hagyomány a középkorig nyúlik vissza. Ez és a trón jelenléte Putyin kápolnájában erősen azt jelzi, hogy most hogyan látja magát - írja az ukrán lap.

Navalnij és alapítványa 2021-ben tett közzé egy közel kétórás dokumentumfilmet arról, hogy az orosz elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Putyin a videó megjelenése után tagadta, hogy övé lenne a palota.

2024-05-07T15:52:31Z dg43tfdfdgfd