VESZéLYES ASZTEROIDA KöZELíTETTE MEG A FöLDET

Egy majdnem 610 méter széles aszteroida a napokban járt a legközelebb a Földhöz, ekkor mintegy nyolc holdtávolságra haladt el bolygónk mellette. Az égitest kedden és szerdán egy amatőr teleszkóppal is látható majd.

A 2013 NK4 nevű, csaknem 610 méter széles, „potenciálisan veszélyes” aszteroida hétfőn járt legközelebb a Földhöz a feljegyzések kezdete óta – írja a Live Science. Ekkor a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) szerint mintegy 3,2 millió kilométerre haladt el bolygón mellett, körülbelül 59 ezer kilométer per óra sebességgel.

Annak ellenére, hogy az aszteroida „potenciálisan veszélyes” besorolású, nem jelent veszélyt bolygónkra, viszont április 16-án és 17-én először lesz látható amatőr távcsöveken keresztül is.

A 2013 NK4 mintegy 610 méter széles, így körülbelül kétszer akkora, mint az Apophis aszteroida, amely 2029-ben rendkívül közel kerül majd a Földhöz. A 2013 NK4 elég nagy ahhoz, hogy elpusztítson egy nagyvárost, és komoly környezeti hatásokat okozzon, ha a Földbe csapódna, a NASA számításai szerint azonban ez nem fog bekövetkezni a közeljövőben.

Mérete és bolygónkhoz való közelsége miatt azonban még mindig potenciálisan veszélyes aszteroidának számít.

A csillagászok jelenleg rádióteleszkópokkal követik az aszteroidát, de április 17-ig bárki láthatja, akinek van megfelelő csillagászati távcsöve. A TheSkyLive.com segítségével azt is megtudhatjuk, hogy mikor hol lesz majd az égitest.

A 2013-as felfedezése óta az aszteroida 11 alkalommal közelítette meg bolygónkat. Pályájának szimulációi azt is mutatják, hogy 2055-ben még közelebb fog kerülni a Földhöz, amikor 2,1 millió kilométerre lesz tőlünk. Ez a Föld és a Hold közötti átlagos távolság hatszorosánál valamivel kevesebb.

2024-04-16T12:47:49Z dg43tfdfdgfd