ZELENSZKIJ FIGYELMEZTETETT: A HáBORú „NAGYON GYORSAN” ELJUTHAT EURóPáBA

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij szerint orosz offenzíva fenyeget, ezért Ukrajnának azonnali segítségre van szüksége. Az ukrán elnök egy hosszú interjújában beszélt az ukrajnai háború állásáról, az Egyesült Államokban beragadt ukrán segélyről, a gázai konfliktusról, sőt még a Crocus City Hallban történt oroszországi terrortámadásról is. Zelenszkij úgy véli, hogy Putyin nem fog megállni, ha megnyeri a háborút: az orosz elnök soha nem fogja megbocsátani a hidegháború előtti világ összeomlását, elviheti háborúját Európába és az Amerikai Egyesült Államokba is.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szerint orosz offenzíva fenyeget, ezért bár a gázai háború elterelte a világ figyelmét és az amerikai segélyeket – amelyek útjáról külön kifejtette véleményét – országa küzdelméről, Ukrajnának most lenne szüksége segítségre. Az ukrán elnök a CBS News stábjával találkozott 2024. március 27-én Ukrajna északkeleti részén, Szumi városának külterületén, alig 15 mérföldre az orosz határtól, egy lebombázott épületben. 

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán erőknek sikerült a téli hónapok legrosszabb időszakában is visszatartaniuk az orosz előrenyomulást. „Stabilizáltuk a helyzetet. Jobb, mint két-három hónappal ezelőtt, amikor nagy hiányunk volt a tüzérségi lőszerekből, a különböző fegyverekből” – fogalmazott Ukrajna elnöke, hozzátéve, hogy egyelőre „elmaradt az oroszok nagy ellentámadása, nem jártak sikerrel”. 

Az ukrán elnök azonban elismerte, hogy „a megszálló orosz csapatok és a végtelennek tűnő rakéta- és lövedékkészletük néhány falut elpusztított”. „Nem volt lövedékünk, tüzérségi felszerelésünk, egy csomó különböző dolog” – mondta, hangsúlyozva, hogy bár csapatainak eddig sikerült visszatartaniuk az oroszokat, nincsenek felkészülve arra, hogy védekezzenek egy újabb, a következő hónapokban várható orosz támadás ellen.

A NAGY OROSZ OFFENZÍVA VOLODIMIR ZELENSZKIJ SZERINT MÁJUS VÉGE VAGY JÚNIUS KÖRÜL VÁRHATÓ.

„És előtte nemcsak felkészülni kell, nemcsak stabilizálni kell a helyzetet, mert a partnerek néha nagyon örülnek, hogy stabilizáltuk a helyzetet” – mondta Zelenszkij az Egyesült Államokról és Ukrajna többi támogatójáról, majd hozzátette: „Nem, én azt mondom, hogy most van szükségünk a segítségre.”

Amerikában marad az ukrán segélyt fedező pénzek jelentős része 

Ukrajna elnöke szerint leginkább amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerekre és több tüzérségre lenne szükségük. Bár hálás az eddig kapott több milliárd dolláros amerikai támogatásért, azt mondta, hogy az amerikai kormány által Ukrajna megsegítésére szánt pénzeszközök jellegét perspektívába kell helyezni.

Több tucat milliárd [dollár] marad az Egyesült Államokban. Legyünk őszinték, az amerikai kongresszus, az Egyesült Államok kormányzata által kiosztott pénznek az esetek többségében a 80 százaléka – nos, legalábbis több mint 75 százaléka – az Egyesült Államokban marad. A lőszer hozzánk érkezik, de a gyártás ott történik, a pénz pedig az Egyesült Államokban marad, és az adók is az Egyesült Államokban maradnak

– mondta Volodimir Zelenszkij az Egyesült Államok Kongresszusában megrekedt ukrajnai segélyről. „Igen, ez egy hatalmas támogatás, ami hozzánk érkezik, de szükségünk van [rá]” – tette hozzá az elnök.

Gázai konfliktus és Crocus City Hall-i terrortámadás

Miközben az amerikai törvényhozók még mindig vitatkoznak a 60 milliárd dolláros segélycsomagról, Zelenszkij elismerte, hogy a gázai háborúelterelte a világ figyelmét – és az amerikai segélyeket – országa küzdelméről.

„Mindenekelőtt megértjük, hogy ez egy humanitárius katasztrófa” – mondta. „Ez természetesen az információs területen elvitte a figyelmet Ukrajnáról. Ez tény, és amikor elveszíted a figyelmet a saját régiódról más régiók miatt, akkor nyilvánvaló, hogy nem látod fókuszáltan a kilátást, és ez jó Oroszországnak.” A világ figyelmének megváltozása nem minden, amit Vlagyimir Putyin elnök igyekezett kihasználni az ukrán elnök szerint.

Nem érte meglepetésként, amikor az orosz vezető ujjal mutogatott Ukrajnára, azt állítva, hogy az valamilyen módon támogatta a március 22-én 139 ember halálát okozó, Moszkva melletti terrortámadást. Az ISIS vállalta a felelősséget a vérengzésért, és amerikai tisztviselők szerint semmi olyat nem láttak, ami kétségessé tenné ezt az állítást. „Még azután is, hogy az ISIS vállalta a felelősséget!” – csodálkozott Zelenszkij, „nevetségesnek” minősítve Putyin célozgatásait.

Még a Moszkvában történteket is, a sok áldozattal és sebesülttel, mindezt csak arra az egy célra használja fel, hogy igazolja, hogy Ukrajna nem létezik

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

„Nem érdekli, hogy terrorcselekményről, gazdasági cselekményről, az olajiparról vagy bármelyik szféráról van szó” – mondta Zelenszkij az orosz vezetőről, azzal vádolva őt, hogy „ezt arra használja fel, hogy minél jobban egyesítse a társadalmát.”

„Putyin nem fog megállni”

A CBS arra is kíváncsi volt, hogy megnyerhető-e a háború úgy, hogy Putyin még mindig hatalmon van. Zelenszkij elismerte, hogy ez hatalmas kihívás lenne, de azt mondta, hogy faluról falura haladva a háború megnyerése gyengítené Putyint otthon, és figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna mégis veszít, Putyin nem fog megállni.”

Számára mi az Orosz Föderáció szatellitje vagyunk. Jelenleg mi vagyunk, aztán Kazahsztán, aztán a balti államok, aztán Lengyelország, aztán Németország. Legalább fél Németország

– mondta, megismételve a Putyin szándékainak látott figyelmeztetést, amelyet először a CBS Newsnak adott ki néhány évvel ezelőtt, még azelőtt, hogy Oroszország teljes körű inváziója megkezdődött volna. Akkoriban Ukrajna már évek óta harcolt az orosz és az oroszok által támogatott erőkkel, miután azok benyomultak az ország keleti részébe, és egyoldalúan annektálták a Krím félszigetet.

Zelenszkij szerint Putyin eltökélt szándéka, hogy az egykori Szovjetuniót birodalmi dicsőségébe és földrajzi határaiba visszahelyezze. „Még holnap is bármelyik államba repülhetnek a rakéták” – mondta az ukrán vezető.

Ez az agresszió és Putyin hadserege Európába is eljuthat, és akkor az Egyesült Államok polgárainak, az Egyesült Államok katonáinak kell megvédeniük Európát, mert ők a NATO tagjai

– fogalmazott az ukrán elnök.

Az országa elleni orosz inváziót „a demokrácia, az értékek, az egész világ elleni háborúnak” nevezve Zelenszkij. Azt mondta, lehet, hogy vannak olyanok Nyugaton, akik belefáradtak az üzenet hallgatásába, „de csak azok fáradtak bele, akik nem háborúznak, akik nem tudják, mi a háború, és akik soha nem vesztették el a gyermekeiket.”

Az USA segít Ukrajnának, és hálásak vagyunk a támogatásukért, ezért a többoldalú támogatásért, de az Egyesült Államokban nem folyik háború. De eljuthat Európába, és az Amerikai Egyesült Államokba is. Nagyon gyorsan eljuthat Európába

– mondta Volodimir Zelenszkij.

„A nyolcvanas, majd a kilencvenes évek vége ezt soha nem fogja megbocsátani” – mondta Zelenszkij, utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin még mindig neheztel a hidegháború előtti világ összeomlása miatt. „Ő hisz ebben. Nem kell megváltoztatnunk a véleményét. Nekünk kell megváltoztatnunk őt. Le kell cserélnünk őt” – zárta Ukrajna elnöke az interjút, amely alább meg is tekinthető: 

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

2024-03-28T18:13:48Z dg43tfdfdgfd