ÁDER JáNOS 2014-BEN TETTE LE AZ ALAPKöVéT, DE MéG MINDIG NEM MűKöDIK A CSORNAI NAPELEMGYáR

Hiába jutott bőven támogatás, hitel, infrastruktúra-fejlesztés a csornai napelemgyárnak, mostanra a helyi önkormányzat szerint is bezárhatja kapuit – írja a Telex.

Az Opten szerint 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV-val is vizsgálódott. A 24 szerint a helyzet nem javul, 2020 és 2022 között 7,7 milliárd forint volt a cég vesztesége.

A Telex azt írja, az önkormányzati választás előtt a csornai városvezetés közleményt is kiadott az ügyben arról, hogy kiszámíthatóságot és egyenességet várnak a napelemgyár vezetőségétől. Azt írták, nem hivatalos információik szerint a napelemgyár nemcsak fizetési nehézségekkel küszködik, hanem bezárja a kapuit, és csoportos létszámleépítésre kell számítani. Az EcoSolifer Heterojunction Kft.-ben kezdetben az egész város megbízott, hiszen piaci szereplőként fejlesztést, munkahelyeket hozott Csornára, de az utóbbi időben azonban megszakadt a kapcsolat, a gyár vezetősége az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagált –írták.

Pedig az önkormányzat korábban több mint 30 millió forintból ivóvíz- és szennyvízcsatorna-vezetéket építtetett a város határától a gyárig, sőt a 2016. január 21-i ülésen a polgármester előterjesztette az EcoSolifer ügyvezetőjének, Haidegger Ákosnak a kérését, hogy az anyja után Biczák Gizella útnak nevezzék el a napelemgyár megközelítését szolgáló, közforgalom számára nyitott magánutat, és a testület ezt egyhangúlag meg is szavazta.

2017-ben már látszott, hogy baj van. 2018-ban Dani Richárd akkori ellenzéki önkormányzati képviselő javaslatot nyújtott be, hogy helyezzék hatályon kívül ezt a határozatot, és Közpénztemető utcának nevezzék el az üzem melletti aszfaltcsíkot, de ezt napirendre sem vették. A vállalkozó szerint már 2014-től, az alapkő letételétől sem tűnt komolynak ez a beruházás, hiszen nagyon lassan épülgetett az üzem, majd miután átadták, egy ideig a termelés sem indult el.

Amíg a dolgozók az elmaradt járandóságukra várnak, Polt Péter legfőbb ügyész egy képviselői kérdést a nyomozó hatóságnak továbbított, de más vizsgálatok is jöhetnek az ügyben. (Telex)

2024-03-29T13:31:14Z dg43tfdfdgfd