ÉLőLáNCCAL TüNTETTEK POZSONYBAN A KöZMéDIA FüGGETLENSéGééRT

Élőláncot alkottak Pozsonyban a tüntetők a szlovák közszolgálati rádió és televízió (RTVS) épülete körül szerdán, hogy tiltakozzanak Robert Fico miniszterelnök kormányának azon terve ellen, hogy átvegye a műsorszolgáltatók irányítását.

A tervet elítélte Zuzana Čaputová köztársasági elnök, az ellenzéki pártok, sok újságíró és nemzetközi médiaszervezetek is. Az Európai Bizottság is arra figyelmeztetett, hogy a változtatásokkal a kormány teljes ellenőrzést kapna a közszolgálati műsorszolgáltatás felett.

A tüntetők "El a kezekkel az RTVS-től!" feliratú transzparenseket tartottak. "Mellettetek állunk" – skandálták az újságíróknak.

A Martina Šimkovičová kulturális miniszter által kidolgozott tervezet szerint a jelenlegi RTVS megszűnne, és helyébe egy új szervezet lépne. Az igazgatót egy új héttagú tanács választaná ki, amelynek tagjait a kormány és a parlament nevezné ki.

A jelenlegi igazgatónak 2027-ig szól a parlamenti mandátuma. A tanácsnak joga lenne indoklás nélkül elbocsátani az igazgatót.

Šimkovičová az ultranacionalista, oroszbarát Szlovák Nemzeti Pártot képviseli, amely tagja a kormánykoalíciónak. Azt állítja, hogy a változtatásokra azért van szükség, mert a jelenlegi műsorszolgáltató elfogult, és csak a mainstream nézeteknek ad teret, a többit pedig cenzúrázza.

A szerdai tüntetés volt a legutóbbi a Fico politikája elleni utcai tiltakozások sorában, amelyeket a többi között a büntető törvénykönyv módosításának terve ellen tartottak.  

Robert Fico tavaly negyedszerre tért vissza a hatalomba, miután baloldali pártja, a Smer (Irány) orosz- és Amerika-ellenes programmal megnyerte a szeptember 30-i parlamenti választásokat.

Az újságírók elleni tirádáiról ismert Fico nemrégiben ellenségének nevezte az egyik nagy televíziós hálózatot, két országos napilapot és egy online hírportált.

2024-03-28T04:54:57Z dg43tfdfdgfd