ÉPPHOGY BEJELENTETTéK, NEKI IS ESTEK AZ úJ ELLENZéKI öSSZEFOGáSNAK

Új ellenzéki összefogást jelentett be a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció, valamint az MSZP. Erre szinte azonnal reagált az LMP társelnöke, aki a Párbeszéd politikáját firtatta, a Jobbik – Konzervatívok elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy „összenőtt, ami mindig is összetartozott”.

Csütörtökön közös bejelentést tett Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője. A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke leszögezte: a DK, az MSZP és a Párbeszéd stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, ez az Orbán-kormány leváltásáról és utána egy szociáldemokrata-zöld kormányzásról szól.

Ahogy azt megírtuk, Dobrev Klára úgy fogalmazott, hogy a megállapodásuk hosszú távra szól, amelynek része a közös EP-lista, önkormányzati lista, közös jelöltek és

A 2026-OS ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSON TÖRTÉNŐ EGYÜTTMŰKÖDÉS, KÖZÖS MINISZTERELNÖK-JELÖLTTEL.

A bejelentést követően az LMP társelnöke, Ungár Péter úgy értékelte a bejelentést, hogy „most már nyilvánvaló, a fővárosi és az európai parlamenti választáson is együtt indul a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd. Azzal, hogy az első kettő ezt teszi, nincs különösebb dolgunk, hiszen egyazon eredetű pártok, nagyon hasonló világlátással” – írta Facebook-posztjában

Érdekesség

A közös EP-lista első, második, harmadik, negyedik és hatodik helyére a DK, az ötödik helyére az MSZP, a hetedik helyére a Párbeszéd tehet javaslatot. A listát Dobrev Klára vezeti. 2026-ban a közös miniszterelnök-jelölt mellett közös listája és közös programja is lesz a három pártnak.

Érkeznek a bírálatok

Az LMP társelnöke szerint politikatörténeti kuriózum, demokráciaelméleti probléma és hatalmas áttörés a parazitológia tudományágában az, hogy

a Párbeszéd, amely több mint egy évtizede létezik, nem vett részt még országos választásokon, és most ismételten nem méretteti meg magát.

Ungár Péter szerint a zöldpolitika képviseletéhez a Párbeszédnek az út mindig a saját megbízásaikon át vezet: „mindig éppen az a morális helyes kompromisszum, amiket ők hoznak meg, amiket más hoz, az mindig helytelen”.

Mindig az a hatalmi kérdés az egyetlen fontos kérdés a rendszerrel szemben, amiben ők vesznek részt, és a rendszer hibája, hogy soha nem tudják kérni a választópolgárok bizalmát.

Végezetül Ungár Péter szerint lehet az LMP-t kritizálni, hogy kicsi vagy idegesítő, vagy túl nagyok az ambíciói. Ugyanakkor a pártja eddig egy kivétellel minden választáson részt vett. „És júniusban is részt fogunk, mind a fővárosban, mind az EP-ben” – összegezte.

Inkább túlélés, mint rendszerváltás?

„Összenőtt, ami mindig is összetartozott” – ez már Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnökének és EP-képviselőjének reakciója a bejelentésre. A párt szerint nem történt meglepetés: „A változást szomjazó magyar társadalom által hátrahagyni kívánt múltat képviselő DK, MSZP és Párbeszéd ma hivatalosan is bejelentették, hogy közös listán indulnak a június 9-én esedékes EP-választáson.”

A napnál is világosabb, hogy ez a lépés nem a NER lebontását, hanem az érintett pártok túlélését célozza. Mi, Jobbik – Konzervatívok viszont nem a túlélésre, hanem a változásra szavazunk. Európára, az európai bérekre, egy normális Magyarországra!

A közleményben emlékeztetett: ahogyan az EP-listavezetőjük, Róna Péter mondta: vissza kell szerezni azt a megbecsülést, „amit az ’56-os nemzedék egy életen át élvezett a világban! Mi ezt tekintjük küldetésünknek! Minden felelősen szavazó honfitársunkra számítunk június 9-én!” – fogalmazott Gyöngyösi Márton a párt közleményében.

A Momentum egyetlen szóval reagált

A Momentum az alábbi kommentárral reagált a DK, az MSZP és a Párbeszéd együttműködésére:

Óbaloldal.

A Donáth Anna vezette párt március elsején jelentette be, hogy külön fővárosi listán indul.

„A jelenlegi főpolgármester Budapest kulcsait ma véglegesen átadta Gyurcsány Ferencnek”

Brenner Koloman úgy látja, hogy

a jelenlegi főpolgármester Budapest kulcsait ma véglegesen átadta Gyurcsány Ferencnek annak érdekében, hogy életben tartsa a választásokon önállóan soha meg nem mérettetett baloldali woke-pártját. Az adománygyűjtő ládikák árnyékában fogant nász szereplői azt állítják, hogy csak az lehet érdekelt a fideszes egypárti túlhatalom lebontásában, aki hajlandó beállni a balliberális kánonba. Én, ellentétben velük, hiszek a kiegyensúlyozott polgári demokráciában, ahol nem bűn, ha valaki el mer indulni egy választáson.

A Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje hozzátette: „Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt ma újabb lépést tettek afelé, hogy Budapest elmerüljön a pártpolitikai csatározások mocsarában. Érdemi vita helyett gőg és a füstös szobákban kötött alkuk az ajánlatuk a budapesti polgároknak. Budapest ennél tényleg többet érdemel”.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes, Dobrev Klára és Karácsony Gergely. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

2024-03-28T12:31:12Z dg43tfdfdgfd